Imprimeix
Categoria: Cartes
Vist: 3337


Resposta a l'article Punt i final, de Manolo Muntaner





Primer de tot, dir una cosa molt important cap a la meva persona. He realitzat una carrera de 4 anys, que m’ha ajudat a formar-me com a persona i com a professional. Després vaig cursar un Màster d’Alt Rendiment en Esports Col·lectius a Barcelona, de 2 anys. Actualment tinc el segon nivell d’entrenador (Regional), que em vaig treure a Catalunya, i estic cursant el nivell III d’entrenador (Nacional), el màxim nivell d’entrenador que es pot obtenir; per tot això, no comportaré que una persona que no està qualificada DESPRESTIGIÏ el meu treball. Treball que comporta moltes hores de feina que no es veuen.
Ara seguiré explicant una mica la problemàtica que existeixen en el club de futbol, principalment dels de poble. Crec que la majoria de responsables de clubs estaran d’acord amb mi en aquest aspecte.
En els clubs de futbol, i més de poble, hi ha complicacions a l'hora de fer i construir els equips. No tant en les categories inferiors, sinó més en categories més grans com cadets, juvenils… Són problemàtiques que existeixen i existiran sempre en els pobles, anys no i anys sí. Ja que els joves quan arriben a una certa edat, tenen més distraccions i n’hi ha que decideixen deixar l’equip o no començar la temporada (per diferents motius). N’hi ha d'altres que haurien de ser l’exemple per tots, que segueixen i compleixen fins al final (com hauria de ser), però d’aquests n’hi ha pocs. I per ells es fan els esforços necessaris dins els clubs. Quant al C.E.Escolar, no és el primer any que passa que els cadets han d’ajudar els juvenils.
Una altra problemàtica que hi ha i sempre hi serà (cosa que s’està mirant de canviar) és que cada entrenador mira pel seu equip, oblidant-se de vegades que forma part d’un club. Per això, existeixen els coordinadors. Per mirar pel club, i actuar davant els possibles problemes que existeixen de falta de jugadors, canvis de partit, entre d’altres... Tot això a part de preparar i/o orientar la tasca a realitzar per cada un dels equips del club on es troba. Sempre tenint en compte la filosofia del club.
Referint-me al primer equip, personalment trob que s’ha fet una molt bona feina amb el grup. Hem de tenir en compte que som un club modest i que en cap moment es tenia com a objectiu pujar a Tercera Divisió. Si que era una il·lusió poder disputar la lligueta d’ascens, però, repetesc, que en cap cas era un objectiu pujar a Tercera. S’ha de tenir en compte que fa dos anys es va pujar de Primera Regional a Preferent, i l’any passat ens vam salvar en les darreres jornades. Per això, l’objectiu era mantenir-se i consolidar-se dins la Preferent, cosa que s’ha aconseguit de sobres.
Amb tot això, voldria donar la meva opinió sobre un “article” sortit en el Cap Vermell i Futbolbalear. Primer de tot, dir que accepto les crítiques que puguin sortir referint-se a la meva persona, però agrairia que fossin crítiques constructives, o sigui que amb fonaments, ja que així m’ajudaran a créixer com a persona i com a professional. Crec que un “periodista”, per a tenir fonaments, ha de demanar les coses (mitjançant entrevistes, enquestes, etc), o fins i tot anar a observar el que passa (el dia a dia i l’entorn del club); i no xerrar d’oïdes o xerrar per voler defensar als “seus amiguets”; això no és tenir criteri.
Fent una mica de valoració de la temporada (de l’àrea de competició: infantils, cadets, juvenils i primer equip), trob que ha estat una temporada complicada, per diferents motius. Els infantils i el primer equip, des del meu punt de vista, han fet una bona temporada. Als infantils els ha costat assimilar la categoria, però quan ja ho han fet, les coses han anat sortint; tot això tenint en compte que quasi tots eren de primer any, i que l’any que ve seran de segon any, o sigui que han agafat un bagatge d’experiències que els servirà molt de cara a la temporada pròxima. Sobre el primer equip, ja he fet un comentari abans.
Referint-me als cadets, i fora faltar al respecte a ningú, podríem coincidir una mica que, si no era enguany, podria ser l’any que ve que haguessin perdut la categoria, ja que és una categoria molt forta, i l’any que ve tindríem moltes possibilitats que ens tocassin equips com el Mallorca, Rtvº Mallorca, etc. sabent del potencial d’aquests equips. Però no estic d’acord amb la seva opinió que per intentar salvar els juvenils han baixat els cadets. Com a informació puc dir que en els partits importants dels cadets, contra equips de la part baixa de la classificació (Santa Margalida, Arenal, Pla de na Tesa, Calvià, etc), han jugat amb tots els jugadors disponibles (cap jugador, contra aquests equips, va anar amb els juvenils). Això sí, contra equips teòricament superiors (San Francisco, Cide, Sallista, etc), si els juvenils necessitaven cadets, aquests pujaven. Quant a que hi havia jugadors que jugaven dos partits per setmana, res a dir, era així. Cosa que molts de jugadors actuals dels juvenils també varen fer quan eren cadets (Toni Miquel Fajardo, Jose Ramon, Alex, Aso, etc).
Ara toca el tema dels juvenils. Informaré un poc dels juvenils, de com vàrem començar, passant pel canvi d’entrenador, fins a final de temporada. Al començament, hi havia una plantilla d’uns 16 jugadors amb fitxa, més jugadors que venien a entrenar (que no se'ls va fer fitxa). Abans de Nadal, van deixar l’equip dos jugadors (per diferents motius), quedant amb una plantilla de 14 jugadors, cosa que no bastava, ja que sempre hi havia lesions, viatges, etc. Personalment, trob que esportivament es feia molt bona feina, no sortint els resultats desitjats, però que amb temps haguessin sortit. Repetesc, personalment. A l’equip no l'acompanyaven els resultat i estaven a la part baixa de la classificació. Referint-me al comentari què els jugadors no estaven amb l’entrenador (en aquest cas, era jo), trob, sincerament, que la majoria de la plantilla (tota no, que és molt difícil) estava amb l’entrenador igual o més que amb l’entrenador que els va agafar després.
Veient que els resultats no acompanyaven, pel febrer vaig xerrar amb la directiva i els VAIG proposar que si ells trobaven que l’equip necessitava un canvi, era el moment, ja que es trobava en 18à posició. A principis de març es va fer el canvi. Encara faltaven 14 partits de lliga (42 punts en joc), i estàvem a temps de canviar la dinàmica de resultats. A final de temporada, l’equip va quedar en 18à posició,  jugà la promoció de descens i descendí. Aquí, més o manco, està el resum de la temporada dels juvenils.
Ara opinaré del que posava l’”article”. La feina d’en Bernat ha estat molt bona, i no diré res d’això. Però no pots opinar del que passava abans que ell dugués l’equip perquè per un partit de vint-i-quatre que vas venir a veure, no saps el que pot passar. L’actitud dels nins sempre ha estat bona, tenint alts i bajos (cosa normal durant la temporada), en segons quins partits, però això ha passat amb mi com a entrenador i amb en Bernat. No dic que si l’equip l'hagués agafat en Bernat abans no s’hagués salvat, però el canvi tan radical que tu has vist (difícil si abans no venies a veure l’equip), no crec que hagi estat tant. Només és una simple i humil opinió.
Sincerament, trob que no teníem equip per baixar, però per circumstàncies s’ha baixat. Jo personalment m’ho agaf com un fracàs, ja que tenia molta il·lusió i confiava (i confii) molt en aquest equip. De tot s’aprèn, i això ens servirà a tots (jo el primer), per a millorar. Per a mi ha estat un cop dur, però ho he d’assumir.
He de dir que enguany, com sempre, s’han fet les coses intentant fer el millor pel club, no pels juvenils o cadets o benjamins o alevins... sinó pel CLUB.
S’ha d’agrair a persones, com en Toni Fajardo, Manolo Navarro, Kiko Melis, Paco Moreno, Miquel Lliteres, Pedro Alzamora, Manolo Granados, i la gent que els envolta, que estiguin al capdavant del club, i sense ànim de lucre, intentant sempre fer el millor per l’ESCOLAR. De vegades, és bo intentar ajudar el club, i no matxucar i intentar fer mal a les persones que el formen. I més si som gent del mateix poble. Està clar que tothom s’equivoca però s’intenten fer les coses el millor possible, t’ho assegur.
Una altra cosa: dir que estic content amb les funcions que he realitzat dins el club, sempre millorables. Jo sóc el primer que faig autocrítica, i sé que he fallat en coses que es podien haver millorat o fet d’altra manera, però som humà, i trob que em puc equivocar, no és un delicte. Quant a la meva funció com a jugador, he aportat el meu granet d’arena dins l’equip, i content de formar part d’aquest equip. Que podria haver donat més? Està clar que sí, però no ha estat perquè fes de coordinador i entrenador, t’ho assegur. Quant a la meva feina de coordinador, gràcies a l’ajuda d’en Jeroni, també estic content, ja que s’han millorat part dels entrenaments amb el treball de coordinació implantat; era un objectiu personal d’enguany i s’ha fet. En la meva funció com a entrenador, no estic content pel que fa a deixar l’equip a mitja temporada. Si hagués estat per mi, m’hagués agradat acabar-la i lluitar jo (junt a l’equip) per a salvar-nos. Cosa per la qual he lluitat des de fora. Però siícontent, per la feina realitzada.
Per acabar, no sóc ningú per donar consells, però m’agradaria aconsellar-te que per a pròxims “articles” t’informis de les coses. Personalment, mai he negat res a ningú, i si algú ve i em vol demanar qualsevol cosa de com va el club, informacions dels equips, activitats, etc. ho podem xerrar, jo encantat, mitjançant una entrevista o més informalment “al bar”; cosa que ha passat amb BETO, que hem xerrat de vegades i han demanat informació. És la meva simple i humil opinió.
El president i tota la junta directiva del Club Esportiu Escolar dóna el seu suport a aquest escrit.

Moltes gràcies,

Jaume Moll Pons