Un dels efectes de la regeneració de les dunes. Afegim altres belles fotografies enviades pels lectors.










El lliri de mar (Pancratium maritimum) és una planta de la família de les amaril·lidàcies. És una planta bulbosa, amb el bulb soterrat a la sorra, gros, d'entre 5 i 8 centímetres. Del bulb, neixen fulles en forma de cinta de 10 a 20 mm d'ample, de color verd.

La tija que neix del bulb és una mica més petita que les fulles. A l'extrem, surten les flors, normalment de 4 a 12 mm, de color blanc i de forma d'embut. Floreix a l'estiu. El fruit és una càpsula grossa amb moltes llavors negres.

Quan s'acaba el dia, desprèn una olor agradable.



A algunes fotografies les podem veure vora els cards marins i altres petites plantes que són molt importants per subjectar l'arena. 



Feia molt de temps que no es veia a les dunes de Cala Agulla una flora tan exponerosa. Certament fa goig en un paisatge tan àrid veure aquestes flors. Els lliris floreixen el juliol i l'agost i són una planta autòctona pròpia de la Mediterrània (tot i que també te presència a zones de l'Atlàntic, de fet a Astúries és una planta protegida.



La planta no creix a l'ombra. Les flors s'obrin el vespre i emeten una fragància molt agradable. 



Es tracta d’una planta legalment protegida present en el Catàleg Balear d’Espècies Vegetals Amenaçades. Són molt pocs els llocs a Mallorca on podem trobar aquesta planta, per favor no la agafeu ni la talleu, mantenir aquesta espècie depèn de nosaltres. Gaudiu d'elles sols contemplant-les.





Després de la publicació alguns lectors/es ens han remès aquestes imatges:


Imatge de Pilar Tena


Imatge de Pia Vaupel


Imatge de Ma Cordoba Colonna


Imatge de Miquel Pastor