Comença la floració de l'ametller



L’ametller, la flor de l’ametller, l’ametlla

L’ametller és un dels arbres que d’antic més s’han cultivat al mediterrani i que ha contribuït molt significativament a l’alimentació de la gent, per això arreu ha generat al seu voltant una pila de símbols, mites i histories llegendàries.
La florida de l’ametller és el símbol premonitori que ja es comença a superar l’hivern i aviat arribarà la primavera i això ens fa sentir més contents. Per això l’ametller també és símbol de la precocitat i la rapidesa d’acció, de la represa, del rejoveniment i del renaixement de la vida, també simbolitza la fragilitat i la dolçor.
En algunes cultures l’ametller és un arbre màgic i en algunes es representa com una escala de set esglaons pels quals es pot arribar als set cels i les flors simbolitzen els àngels que ascendeixen al cel o descendeixen a la terra. Les vares màgiques i els bastons que atorguen poders i autoritat són o han de ser de fusta d’ametller.
L’ametller és un arbre de vida i juntament amb l’ametlla estan relacionats amb la fertilitat i la fecunditat, es considerava que l’ametlla era la vulva de on sorgia la vida i la llet d’ametlla s’identificava amb la energia creadora i es comparava amb l’ejaculació i l’esperma. Segurament per això en molts llocs era costum repartir confits d’ametlles quan es celebraven casaments i els naixement dels infants.
L’ametlla també simbolitza el secret ben guardat que ha de ser descobert per a poder-se nodrir el cos i l’esperit.
La mitologia ens explica diverses histories relacionades amb l’ametller, la de Zeus, Agdistis, Dionís i Sangarios; la de Attis; la de la filla del rei mitològic de Frígia, Mides; la de Fil•lis i Demofont
La tradició diu que la contemplació de les flors blanques, primerenques i fràgils de l’ametller ens ajuda a asserenar, alegrar, equilibrar i a ser una mica més feliços.

(Amics dels arbres)




Flor de gener,
no omple paner