Imprimeix
Categoria: Un peu per aquesta foto
Vist: 2025
Diuen que tot refrany guarda una veritat...




L'altre dia de pagès vaig escoltar aquesta dita " Si    du capell farà pluja o vent". Ves per on un dia de febrer humit i gris, que anunciava l'arribada del mal temps vaig trobar gairebé totes les muntanyes del municipi amb el seu capell.



He cercat a Internet  i he trobat que aquest refrany o dita es troba molt estès. Arreu hi ha un que fa referència a una muntanya amb el núvol o boira que tapa el cim i el pronóstic d'arribaada de mal temps. Aquest valencià "Segaria i Mongó en capell, pica espart y fes cordell" (en referència als mariners, que han de deixar la barca i dedicar-se a fer espart, aquí seria fer llata)  l'he trobat curiós. 



D'altres són més contundents , com aquest gallec "Condo Mondigo pon el capelo, todas as veyas temblan de medo" o aquest castellà Cuando El Cid se pone el gorro y San Pascual la montera, llueve a los tres días, aunque el demonio no quiera"



Clar que sempre n'hi ha d'ambigus, com aquest que tan val en un sentit com en el contrari "Cuando el Carche se encapota, o llueve mucho o no cae gota". Vaja, que així és difícil equivocar-se.



Si voleu trobar-ne més referències a aquest enllaç trobareu moltes referències de diversos llocs:   http://stel.ub.edu/paremio-rom/ca/meteorologia/subcategories/muntanyes%C2%A0amb-capa-toca-o-similars)