Imprimeix
Categoria: Portalet
Vist: 2424
" De moment l’única opció que tenim, la població, és creure i fer bonda a casa. Sortir el mínim, l’imprescindible i si ho fem que sigui complint les mesures de prevenció."












En aquests moments de crisi sanitària a gairebé tot l’Estat, amb molts de dubtes sobre la seva evolució, ens agradaria escriure que demà tot anirà bé (i segur que hi anirà, sense cap dubte ens en sortirem!) Però fent la contrària a un polític rellevant, que deia que aquesta crisi serà un “parèntesi”, com si fos un malson i en despertar tot s’hauria acabat, dissortadament hi haurà un dia després i unes conseqüències, de moment males de preveure.

De moment tenim el port i  l’aeroport pràcticament tancats al transport de passatgers, amb un procés de retornada al seus països d’origen de turistes i visitants, que encara eren a les Illes.  Amb aquestes mesures sembla obvi que els hotels de les Illes Balears encara oberts no tenen més alternativa que el tancament. Des de l’Associació Hotelera ens confirmaven que entre “divendres o dissabte tancaran els hotels de Cala Rajada, els operadors turístics estan retornant els clients ja que no poden sortir de l’hotel ”, i això ens situa en un dels escenaris més preocupants: l’aturada del motor de l’economia de la nostra comunitat.

El dijous, 19 de març es dictava des del Govern de l’Estat el tancament dels establiments hotelers, donant un termini de set dies perquè així es fes. I ara la planta hotelera de les Illes, també a Capdepera,  ja es troba pràcticament tancada. I s’ha de dir que, amb l’esforç dels hotels i el personal, i amb la col·laboració dels operadors turístics, la majoria de clients que han hagut de tornar ho han fet agraïts amb el tracte rebut.

L’Estat d’Alarma per quinze dies, dictat pel Govern, obliga la població al confinament dins les cases i, a l’aturada de l’activitat de moltes, moltes empreses, creant una situació molt delicada. Estat que podria allargar-se i posar l’economia en una situació crítica, encara més.

A més de les mesures sanitàries, se n’han engegat de caràcter social i econòmic. Ja veurem si són suficients i encertades o no, el temps ho dirà. No serem nosaltres els que les critiquem, però per a alguns especialistes semblen insuficients, mentre que d’altres les avalen. Cert és que les xifres d’afectats i morts creixen, i això dol molt, però les mesures tampoc són d’efecte immediat i cal veure com evoluciona la progressió de la propagació de COVID-19.

El nostre municipi per ara va complint les normes (sempre hi ha lamentables excepcions) i la situació és de normalitat i tranquil·litat, però també hi ha preocupació. De moment no s’ha donat cap cas confirmat, per això cal complir les mesures amb la màxima fidelitat. I aquí una puntualització:  intentem no propagar “boles” ni crear alarmisme que no  condueix enlloc.

Sembla que des del Govern ja es planteja prorrogar el període de confinament de cara a la Setmana Santa, per evitar les desplaçaments habituals d’aquest període vacacional. Si aquestes previsions es compleixen, els hotels i altres establiments de l’oferta complementària de la Comunitat  (del nostre municipi) no podran obrir. “Una vegada que  s’aixequin les mesures restrictives, la situació no es normalitzarà d’un dia per l’altre. Costarà començar a rebre turistes i obrir hotels”, ens comentà el president l’Associació Hotelera de Capdepera. Evidentment, no es pot preveure quan es podran obrir els hotels, ja que depèn de l’evolució de la pandèmia del coronavirus i la confiança de la població per tornar a sortir a viatjar. De moment tot és incertesa.

Depenent de les mesures que es prenguin de cara als treballadors petits, autònoms i empresaris, la situació pot ser molt dura de cara als propers mesos. Esperem i confiem que les mesures econòmiques i socials  ajudin a suavitzar les dificultats que es veuen a l’horitzó immediat.

De moment l’única opció que tenim, la població, és creure i fer bonda a casa. Sortir el mínim, l’imprescindible i si ho fem que sigui complint les mesures de prevenció. Cal començar a preparar-nos per afrontar un període més o manco llarg de confinament.

Des de Cap Vermell ens afegim a l’homenatge a tots els professionals que estan fent feina tractant d’aturar la pandèmia. A tots, des de sanitaris a forces d’ordre públic, personal de botigues i supermercats, personal de neteja i serveis d’emergències, ramaders, agricultors, transportistes... En fi, a tots i totes, moltes gràcies
Com ells diuen, la millor manera d’ajudar i agrair la seva feina és quedar a casa i optimitzar els recursos.

A Cap Vermell seguirem informant en clau local, amb les limitacions que la clausura ens imposa, i oferint propostes per ajudar a dur millor aquests dies i visualitzant iniciatives que sorgeixen dia a dia, que són moltes.

No hi ha cap dubte que ens en sortirem! Tot anirà bé!
Salut!