Imprimeix
Categoria: Portalet
Vist: 3819
  
Donam per suposat que el turisme ens aporta beneficis econòmics i que aquests es tradueixen en qualitat de vida. Bé, al respecte hi hauria molt que parlar, i sense negligir cap ni un dels aspectes positius de la indústria turística, tampoc podem obviar la sensació cada dia més generalitzada que, especialment en el que duim de segle XXI, l'arribada massiva de visitants genera no pocs inconvenients. I això fins al punt que, a hores d'ara, la qualitat de vida, en comptes d'augmentar, estaria reculant de manera alarmant.
 
Podríem parlar, com ja hem fet en altres ocasions, de la degradació mediambiental, de la massificació de les platges, de l'incivisme que moltes nits d'estiu s'apodera dels nostres carrers, de la despersonalització de l'entorn... Però avui volem incidir en un aspecte molt concret – segurament considerat menor, fins ara – que durant els mesos centrals de la temporada turística ha acabat per esdevenir un problema de proporcions majúscules. Ens estam referint al trànsit i, col·lateralment, a l'aparcament.
 
Recórrer el carrer Elionor Servera de dalt a baix, a segons quines hores, és un suplici. I accedir a aquest carrer des de segons quins altres de laterals, especialment des de Magallanes, pot suposar una espera de minuts que es fa interminable. Des de Via Mallorca per continuar cap Nereides, travessant el final de l'autovia, és un altre d'aquests punts que poden acabar amb la paciència del conductor més temperat. Arribar a Son Moll, sa Pedruscada, n'Aguait, es Carregador i sa Font de sa Cala, és una vertadera carrera d'obstacles (en alguns punts de perillositat extrema). El carrer Triton, especialment a la zona de la plaça de Son Moll, presenta una conflictivitat alarmant. L'autovia Joan Carles I no és una opció tranquil·litzadora, especialment de baixada, amb quatre grans centres comercials al costat (on entren i d'on surten cotxes constantment) i amb un descontrol absolut sobre la velocitat dels vehicles que hi transiten, aspecte aquest atribuïble generalment a gent del poble, tot l'any, amb professionals del volant inclosos. Voleu que especifiquem els problemes de Capdepera? O els de sa Font de sa Cala?
 
El trànsit, l'entrada massiva de vehicles als nuclis urbans, comporta el problema afegit de l'aparcament. Un problema que no fa sinó créixer i davant el qual l'Ajuntament ni sap res ni contesta. Bé, sí, aprofita la desesperació dels conductors que no saben on deixar el cotxe i el fiquen on poden, per posar multes a dojo. Hi ha algun pla, al respecte? No ho sembla, i si hi és, el duen d'amagat. En tot cas, no faria res que algun responsable municipal digués una paraula al respecte, perquè amagar el cap davall l'ala no sols no soluciona res, sinó que agreuja la qüestió.
 
Sí, el transit i l'aparcament ens causen molts de maldecaps, des de l'Ajuntament no es veu que hi sàpiguen posar remei (per ventura no poden, senzillament), i tot plegat contribueix a aquella sensació que apuntàvem al principi: la nostra qualitat de vida camina cap enrere, com els crancs. Tot sigui pel progrés.