L'arquitecte i l'aparellador: dos anys i tres mesos de condemna

El gerent de la contractista, el cap d'obra i representant de l'UTE,  dos anys


Europa Press | Palma





El Jutjat Penal número 3 ha condemnat a dos anys i tres mesos de presó a l'arquitecte Arturo Vila i l'aparellador José Luis Pujol, acusats per l'ensorrament parcial de l'hotel Son Moll, de Cala Rajada, que va costar la vida de quatre operaris que estaven treballant en les obres de reforma de la instal.lació. Mentrestant, ha imposat dos anys de presó als constructors que intervenció en els treballs, Bartolomé Estelrich i Rafael Sancho Febrer així com al cap d'obra Joan Bonet.

L'arquitecte i l'aparellador  recòrreran la sentència ja que al superar els dos anys de presó suposa l'entrada en ella.

Així ho han informat fonts jurídiques a Europa Press, després que el jutge hagi notificat aquest matí les penes als quatre processats, per a qui el fiscal Miguel Ángel Anadón reclamava tres anys i mig de presó per a cadascun dels inculpats, per quatre per homicidi imprudent , quatre per lesions imprudents i un contra els drets dels treballadors, amb l'atenuant de reparació del dany.

La Fiscalia postulava que l '"absoluta falta" de valoració i planificació, l'absència d'una adequada direcció d'obra i d'execució així com de coordinació i vigilància i el "deficient" control del desenvolupament de les obres i de les seves condicions de seguretat, van provocar el col·lapse de la façana nord de l'edifici i que els forjats de l'edifici annex a l'hotel del grup Serrano Hotels cedissin, desplomant tres plantes i quedant sepultats els treballadors que hi operaven.

Cal recordar que la magistrada del Jutjat d'Instrucció número 2 de Manacor, Martina Mora, va decretar la matinada del 20 desembre 2008 llibertat sense fiança per Vila, Pujol i Bonet, després de declarar en una maratoniana jornada durant més de deu hores. La Fiscalia, en el seu escrit d'acusació, demana a més que els acusats indemnitzin de forma solidària als familiars dels morts així com els qui van resultar ferits arran de l'ensorrament.

Els cinc van admetre el primer dia del judici la seva responsabilitat en l'esdeveniment, encara que no es van conformar amb els delictes ni amb les penes que demanaven per a ells.

Els ara condemnats són director de l'obra, Arturo V.; el director d'execució i coordinador de seguretat, Jose Luis PÀG.; el gerent de la contractista principal de l'UTE, Bartolomé E.; l'integrant d'una de les empreses de l'UTE Rafael F., i el cap d'obra, Juan B.