L'hotel calarrajader és un dels 18 condohotels que funcionen a Espanya i l'únic de les Illes Balears









    Carlos Delgado, conseller de turisme del Govern Balear, va fer unes declaracions en que demanava imaginació. I sembla que una d’aquestes imaginatives idees és l’instauració del condohotel, un sistema d’explotació hotelera  híbrid entre el model hoteler que coneixem i el residencial. Així les habitacions se poden comprar i el propietari les pot gaudir un període anual i la resta  explotar-les.
   Aquest model es troba molt present a Estat Units i per Mèxic i Brasil ( de mans de cadenes mallorquines) i a Espanya és d’aplicació dificultosa ja que no hi ha una legislació específica.



   A Espanya hi ha 18 establiments amb aquest model, entre els quals s’hi troba l’Illot Suites & Spa de  Cala Rajada, regentat pe  Ignasi Esteve. En el cas de l’Illot els propietaris poden gaudir de 20 dies en temporada baixa i mitja, amb els mateixos serveis que un hotel tradicional.
   Aquests dies s’ha posat l’hotel calarajader com a exemple de funcionament, enmig del debat sobre la conveniència  o no de legislar a favor d’aquest model, que presenta no pocs dubtes sobre el seu desenvolupament.