L’actual equip de govern de l’Ajuntament de Capdepera ha de fer front a dues sentències que impugnaven acords de govern d’increment de taxes del Ple Municipal de 21 de desembre de 2007. Amb registre d’entrada nº 4277 de 12 de juliol de 2011, s’ha rebut còpia de la segona d’aquestes sentències. Donat que no s’han fet els recursos corresponents en els terminis estipulats legalment, a l’actual equip de govern el sorprèn que no s’hagi donat a conèixer la sentència als perjudicats.

A continuació podeu llegir les taxes anul·lades:




Sentència ferma en contra de l’Ajuntament de Capdepera

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears anul·la els augments d’algunes taxes aprovades per l’Ajuntament de Capdepera. El cas fa referència als acords adoptats pel Ple Municipal el dia 21 de desembre de 2007, quan es van modificar determinades Ordenances Fiscals del  municipi

(veure BOIB 194 de 27 de desembre de 2007, nº de registre 24592).

Es dona la paradoxa que va ser en Joan Ferrer Flaquer, com a portaveu del Partit Popular a l’oposició, qui va promoure la denúncia dels fets i qui, com
Batle actual de l’Ajuntament de Capdepera, ha de fer front i acatar la resolució de la sentència. Donat que aquesta va arribar a l’Ajuntament amb data 1 de juny, el termini de deu dies per interposar recurs ha expirat i, per tant, l’Ajuntament haurà de retornar els imports recaptats de més amb les conseqüències corresponents en matèria de tresoreria i de possible col·lapse de feina per als tècnics municipals de les àrees afectades.

La sentència afecta a les Ordenances Fiscals, publicades al referit BOIB de 27 de desembre de 2007, que es detallen a continuació:

· Ordenança fiscal nº 1, reguladora de l’impost sobre béns immobles: s’ajusta a Ordenament Jurídic i, per tant, és vàlida.

· Ordenança fiscal nº 7 reguladora de la taxa per a llicències de taxis i altres vehicles de lloguer, epígraf 2on relatiu a la taxa de transmissió de
llicències: és declarat nul.

· Ordenança fiscal nº 9 reguladora de la taxa per a la prestació del servei de clavegueram: epígraf 2on – a), relatiu a hotels; epígraf 3er, relatiu a
establiments d’alimentació; i epígraf 6è – b), relatiu a altres establiments: són declarats nuls.

· Ordenança fiscal nº 10 reguladora de la taxa per llicència d’obertura d’establiments i/o funcionament d’activitats: és declarada nul·la.

· Ordenança fiscal nº 15 reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d’ús públic amb mercaderies, materials de construcció, enderrocs, tanques, puntals, bastides i altres instal·lacions anàlogues: és declarada nul·la.

· Ordenança fiscal nº 16 reguladora de la taxa per situar parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions i circs en terreny d’ús públic i indústries del carrer i rodatge cinematogràfic: és declarada nul·la.

· Ordenança fiscal nº 19 reguladora de la taxa per entrada de vehicles a través de les voravies i reserva de la via pública per a aparcament exclusiu (guals): és declarada nul·la.

· Ordenança fiscal nº 21 reguladora de la taxa pels serveis de retirada de vehicles de la via pública i la seva custòdia: és declarada nul·la.

D’altra banda, pel que fa a l’Ordenança fiscal nº 12 reguladora de la taxa per a la prestació del servei de recollida i eliminació de fems, la sentència especifica que ja va ser declarada nul·la en sentència anterior (00350/2010 de 29 d’abril de 2010) de la mateixa Sala del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears davant demanda interposada per l’Associació Hotelera de Capdepera.

NOTA: Aquest text és exclusivament de caràcter informatiu. Qualsevol apreciació de les dades que aquí es resumeixen s’ha de fer damunt el text legal que correspongui.

Referències:
a. Sentència 00350/2010 de 29 d’abril de 2010, Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.
b. Sentència 00427/2010 de 31 de maig de 2010, Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.
c. BOIB 194 de 27 de desembre de 2007, nº de registre 24592.


Departament de Premsa
Ajuntament de Capdepera