d'Europa Press

Tot i que és el Jutjat del Penal número 3 el que celebrarà la vista oral, per motius d'espai aquesta tindrà lloc a l'Audiència Provincial de Palma, amb sessions que començaran cada dia a les 9.30 hores.

Es preveu que tengui una durada de 3 setmanes




La Fiscalia reclama 22 anys i mig de presó per als sis acusats que, a partir de dilluns i durant tres setmanes, s'asseuran a la banqueta per ser jutjats per l'ensorrament parcial de l'hotel Son Moll, de Cala Rajada, que va costar la vida de quatre operaris que estaven treballant en les obres de reforma de la instal.lació. Uns fets pels quals s'enfronten a quatre presumptes delictes d'homicidi imprudent, quatre de lesions imprudents i un contra la seguretat dels treballadors.

En concret, tal com consta en l'escrit de qualificació a què ha tingut accés Europa Press, l'acusació pública demana quatre anys de presó per a l'arquitecte que va projectar la reforma, Arturo Vila, el director d'execució, José Luis Pujol; els administradors de les constructores Consestelrich i Rafael Truc, Bartolomé Estelrich i Rafael Sancho Febrer, i el cap d'obra Joan Bonet. Mentrestant, demana dos anys i mig per l'arquitecte estructuristes Bernat Pere Nadal.

Tal com postula el fiscal Miguel Ángel Anadón, l '"absoluta falta" de valoració i planificació, l'absència d'una adequada direcció d'obra i d'execució així com de coordinació i vigilància i el "deficient" control del desenvolupament de les obres i de seves condicions de seguretat, van provocar el col.lapse de la façana nord de l'edifici i que els forjats de l'edifici annex a l'hotel del grup Serrano Hotels cedissin, desplomant tres plantes i quedant sepultats els treballadors que hi operaven.

El Ministeri Fiscal recorda que l'entitat Entrador SL, a través de Son Moll SA, va encarregar el 2007 la redacció del projecte tècnic així com la direcció d'obra a l'arquitecte Arturo Vila, que "estava obligat a prevenir els riscos derivats de la reforma i especialment el de l'ensorrament de l'edifici ". Posteriorment, la promotora va contractar la UTE Consestelrich i Rafael Truc per a l'execució de les obres, els administradors estan assistits pels advocats Eduardo Valdivia i Jaime Campaner.

No obstant això, assevera que tot i ser coneixedor de les seves obligacions, Vila, defensat pel lletrat Gabriel Garcías, va elaborar "un simple projecte bàsic de rehabilitació" que resultava "absolutament insuficient" per iniciar les obres. És més, sense fer cas les recomanacions del document bàsic de seguretat estructural i "sense oferir alternatives sòlides i fiables", va abordar el projecte "des del desconeixement del sistema estructural de l'edifici", sense avaluar els riscos d'estabilitat i de manca de solidesa de la instal.lació .

D'aquesta manera, l'acusat ometia del projecte aquest document "d'obligada existència ja que es tractava d'escometre una obra de rehabilitació d'un edifici existent i no d'una execució de nova planta, sent per això obligat conèixer l'estat estructural de l'edifici". La Fiscalia assevera a més que, si bé la memòria del projecte expressava de manera "absolutament no ajustada a la realitat que es tractava d'una rehabilitació en què no es intervenia en el sistema estructural, la veritat és que es preveia actuar sobre elements estructurals del edifici ".

Mentrestant, l'estudi de seguretat elaborat per José Luis Pujol després ser-li encarregat per la promotora "no complia amb la necessitat d'avaluar els riscos" derivats de l'execució de les obres, no preveia "de cap manera" el risc d'aixafament a treballadors per ensorrament i "ni era coherent amb el projecte en el qual s'integrava ni ho era en si mateix", com tampoc contenia els riscos que havien de ser evitats. D'aquesta manera, afegeix el fiscal, Pujol creava "un risc greu per a la vida i integritat física de tots els treballadors allà operaven".

Cal recordar que la magistrada del Jutjat d'Instrucció número 2 de Manacor, Martina Mora, va decretar la matinada del 20 desembre 2008 llibertat sense fiança per Vila, Pujol i Bonet, després de declarar en una maratoniana jornada durant més de deu hores. La Fiscalia, en el seu escrit d'acusació, demana a més que els acusats indemnitzin de forma solidària als familiars dels morts així com els qui van resultar ferits arran de l'ensorrament.