Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 2122
Una casa de Cala Rajada, participa en l'elaboració d'un mapa per a determinar l'existència de gas radó











El mes de novembre de 2009, la Universidad de Cantabria de Santander  va rebre un encàrrec del Consejo de Seguridad Nuclear per a realitzar 8.000 medicions de la concentració del gas radó dins habitatges d'Espanya i  de les Illes Balears.  En aquesta recerca hi col·laboren també la Universidad de Santiago de Compostela  i la Universitat Autònoma de Barcelona.
El gas radó és un gas radioactiu d’origen natural que, segons l'Organització Mundial de la Salut, és responsable d'entre el 3 i el 14 % de les morts per càncer de pulmó. Es el motiu pel qual es  vol crear un mapa de radó amb una medició cada 100 km2.  per completar el ja existent, que cobreix les zones geogràfiques amb més alta  radiació.
Durant aquest mig any darrer, he tingut dins el meu domicili  de Cala Rajada el detector instal·lat per a mesurar aquestes radiacions, en el cas que poguessin existir. Una vegada passat aquest temps,  es demana, dins un temps d'entre tres i sis mesos, el detector. Aquest ha estat enviat avui, dia 22 de febrer de 2011, al catedràtic de radiologia i medicina física  de la Universidad de Cantabria per al seu estudi.
Esperem que el resultat pugui ser favorable i manifesti la no existència d’aquest gas radó, vistes les conseqüències tan greus que ocasiona.



Joan Espiritusanto