Es pot donar per acabat el problema de subministrament elèctric al municipi
Les obres han suposat una inversió de 10 milions d'euros


Gesa-Endesa començarà a atendre les sol·licituds d'augment de potència elèctrica

   Aquest matí (per dia 30 de gener de 2011) s’ha presentat la finalització dels treballs a la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia, a Palma, amb la presència del batle de Capdepera, Josep Gallego; el regidor de Vies i Obres, Mateu Garau; el regidor d’Urbanisme, Bartomeu Alzina; la consellera de Comerç, Indústria i Energia, Francesca Vives; els directors generals d’Indústria i d’Energia i representants de Gesa-Endesa amb el seu director general Andreu Rotger al capdavant.
   A partir de demà, el problema del subministrament elèctric a Capdepera i Cala Rajada s’haurà acabat, perquè Endesa començarà a atendre peticions d’augment de potència a les llars, una problemàtica que acusa el municipi des de fa més de vuit anys.
   La solució ha estat possible gràcies a una inversió d’Endesa de 10 milions d’euros amb la qual s’ha construït una subestació al Polígon de Capdepera i les noves línies d’alta i mitja tensió. 



  El projecte d’augment de potència va ser aprovat el desembre del 2009 per la Direcció General d’Energia del Govern de les Illes Balears i consistia en:
•  Una línia d’alta tensió de doble circuit de 66kV de 7,3 km de longitud.
• Una subestació de darrera tecnologia GIS amb aïllament d’hexaflorur amb un disseny exterior integrat en l’entorn, amb una capacitat de transformació de 20 MVA (dos transformadors de 66/15 kV de 10 MVA cada un). La línia d’alta tensió i la subestació (excepte el transformador) estan incloses dins del paquet d’actius venut per Endesa a Red Eléctrica de España (REE).
• Una xarxa de distribució de mitjana tensió de 15 kV de 9,3 km de longitud formada per 4 línies MT (March, Rajada, Carregador, i Son Moll) que donarà subministrament a 9.000 clients de la zona.


Antecedents
   L’any 2002 l’empresa elèctrica GESA va presentar un projecte per construir una subestació de transformació elèctrica al Polígon de Capdepera davant la necessitat d’augmentar el subministrament elèctric al municipi demanat per la constant construcció. Un any després, GESA va presentar tres projectes més per passar les noves línies, que unirien la subestació del polígon amb l’estació principal, que aleshores serien aèries i passarien per sol rústic. L’Ajuntament va denegar les llicències per fer el projecte basant-se en la modificació de les NNSS que havien acordat per ple l’any 2001, on s’acordava que el cablejat elèctric de dins el municipi aniria soterrat.
   Arran de la denegació de llicències GESA va iniciar un contenciós administratiu contra l’Ajuntament que el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) va resoldre favorablement vers l’empresa. Amb la sentència quedava anul•lada la modificació puntual de les NNSS. Així, es va aprovar al maig del 2006 el projecte inicial de GESA per augmentar la potència elèctrica al municipi de Capdepera.
   Al març del 2007 el Consistori, mitjançant la Junta de Govern Local, va donar llicències per passar les línies aèries, però l’Ajuntament va negociar amb el Govern de les Illes Balears i l’empresa elèctrica un conveni per poder soterrar el cablejat de l’estació principal de Bellpuig fins al polígon, assumint els costos de les obres, que sumaven prop de 3 milions d’euros, que pagaria íntegrament l’Ajuntament de Capdepera abans que es comencessin les obres de soterrament. Després, el consistori, en un termini de 20 anys, recuperaria els doblers mitjançant l’aplicació d’augmentar a les tarifes elèctriques el cost de soterrament.
   L’any 2008 l’equip de govern va intentar negociar una solució perquè l’Ajuntament no s’hagués d’endeutar per realitzar les obres, però davant la inviabilitat econòmica de pagar 3 milions d’euros per soterrar les línies elèctriques i també vist que el procés per soterrar les línies es podia allargar durant molts d’anys, es va decidir fer les línies aèries perquè Capdepera i Cala Rajada poguessin disposar de la potència elèctrica necessària sense un sobrecost en els rebuts de llum.




Obres
    El mes de gener de 2010 varen començar les obres de la nova subestació al Polígon de Capdepera. També es va començar a passar de forma soterrada la línia de mitja tensió, a través de Capdepera i de l’avinguda Joan Carles I.
   La darrera passa ha estat la col•locació de les nou torres elèctriques i del cablejat que arriben fins la subestació.
   Avui en dia, a Capdepera i a Cala Rajada, molts blocs de pisos funcionen amb un únic comptador elèctric, que era el que utilitzaven els obrers quan feien els habitatges; d’altres, com els pisos de Protecció Oficial, encara no s’han pogut entregar perquè no tenen electricitat.  





Departament de premsa
Ajuntament de Capdepera