Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 197
La cinerària: una planta invasora que amenaça la biodiversitat de Mallorca.




La Jacobaea maritima, coneguda també com a cinerària, és una planta d'origen mediterrani que s'ha convertit en invasora a diversos indrets de les Illes Balears, especialment a Mallorca. Tot i que sovint es planta en jardins per la seva resistència i el color platejat de les seves fulles, el seu comportament agressiu en entorns naturals preocupa els experts en conservació.

La costa de Capdepera n'és plena d'aquesta planta invasora que començà cpm a planta decorativa a jardins fins acabar a tota la vorera de mar. Per això el Parc de Llevant amb l'escola Sant Salvador d'Artà han diut a terme una actuació de neteja a Cala Moltó per tal d'impedir la ràpida extensió.



La cinerària s’adapta molt bé a terrenys secs i pobres, i això li permet desplaçar espècies autòctones, especialment en zones dunars i costaneres. Aquest fet altera l’equilibri dels ecosistemes i posa en perill plantes natives que només es troben a les Illes. La feina ha estat molt productiva, arreplegant diversos sacs.





L'alumnat ha pugut comprovar in situ el que són espècies invasores i el mal que fan.




Alguns responsables manifestaven la dificultat d'erradicar aquesta planta que també està estesa a indrets vallats i privats de la zona.




També caldria una actuació conjunta i una campanya de divulgació i erradicació fora del Parc Natural.





De fet tot el passeig marítim de Cala Literes n'és ple.




Les autoritats ambientals demanen col·laboració ciutadana per evitar-ne la propagació: no plantar-la a prop d'espais naturals i avisar si es detecten poblacions silvestres en expansió. La lluita contra les espècies invasores és clau per protegir la riquesa natural de Mallorca.


Dia 24 de maig l'alumnat de 4rt d'ESO de l'IES Capdepera durà a terme a la platja de Cala Agulla una activitat sobre "viure i adaptar-se al sistema dunar"