Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 2491


 Nova sessió farragosa i plena de tensió

Maria Orts tornà demanar la dimissió del batle






 

Ens aprestàrem a seguir un plenari més de l’Ajuntament i, com que darrerament la cosa va alegre, ja ho férem predisposats a assistir a una mica de xou. I, vatua el món, que la festa no ens va decebre gens ni mica.

Diguem, d’entrada, que, en absència de Joan Ferrer, va exercir les funcions de portaveu del PP en Pep Medina, i que aquest, en tot moment, va adoptar una actitud molt moderada en el to, sempre disposat a acceptar explicacions i sense perdre mai les formes, tot i que, per moments, es mostràs molt crític amb l’acció de govern. Però, clar, això que sembla tan normal,  i que és allò que sempre tendríem dret a exigir, no tots els regidors són capaços d’entendre-ho, com veurem més endavant.

Sessió dividida en dues parts, com ja ve sent habitual. Dues parts d'un partit que sempre canvia radicalment en el segon temps. A la primera part, els punts de l'ordre del dia, que repassam tot seguit.

-       MOCIÓ EU-EV DE CAPDEPERA: ADEQUACIÓ DELS REGISTRES DE LES DECLARACIONS DE BÉNS PATRIMONIALS I LES CAUSES DE POSSIBLE INCOMPATIBILITAT I D’ACTIVITATS DE TOTS ELS MEMBRES DE LA CORPORACIÓ A LA MODIFICACIÓ OPERADA PER LA LLEI DEL SÒL ESTATAL 8/2007, DE 28 DE MAIG, DE FORMA QUE ES POSSIBILITI LA PUBLICACIÓ DELS ESMENTATS REGISTRES A LA PÀGINA WEB DE L’AJUNTAMENT.


Maria Orts va justificar la presentació d’aquesta moció en base a augmentar la transparència dels increments patrimonials dels membres de la corporació local, especialment davant les aparicions constants de casos de corrupció. En sentit contrari, Sebastià Sureda va defensar el compliment del que la llei estipula en aquesta matèria, quant a declaracions a l’inici i al final de la tasca política, però no de donar-la a conèixer per mitjà de la web municipal; el regidor d’Hisenda va defensar la privacitat d’aquestes dades, mentre no es donin actuacions contràries a la llei, ja que posar a l’abast de tothom el patrimoni dels regidors els podria exposar  a l’acció de persones o grups delictius. En sentit paregut es varen manifestar els representants del PP i d’Es Grup. Tothom està d’acord amb la transparència i a adaptar-se a la nova Llei del Sòl que, segons sembla, exigeix que es revisin anualment les declaracions patrimonials, però no a publicar les dades a cap web. El tema quedà damunt la taula, per a parlar-ne més tranquil·lament en comissió.


-       MOCIÓ EU-EV DE CAPDEPERA: ADHESIÓ DE L’AJUNTAMENT DE CAPDEPERA A L’AGÈNCIA PER A LA PROTECCIÓ DE LA LEGALITAT URBANÍSTICA I TERRITORIAL DE MALLORCA (APLUTM).


Na Maria Orts va explicar la finalitat d’aquesta moció. Segons va dir, l’APLUTM és un organisme supramunicipal, depenent del Consell, adherir-se a la qual no costa res i que pot ajudar a preservar la legalitat urbanística. El batle va explicar que l’agència encara es troba en vies de constitució i que el criteri del Consell és que, en primer lloc, s’hi adhereixin els municipis més petits i, per tant, menys dotats de recursos. En tot cas, Tolo Alzina va dir que, transcorregut un temps, també era partidari de sol·licitar-hi l’adhesió. PP i Es Grup s’afegiren a aquest punt de vista i, com en el cas anterior, aquesta qüestió també quedà damunt la taula.


-       CONVENI AMB L’EMPRESA PÚBLICA MULTIMEDIA DE LES ILLES BALEARS, S.A PER FACILITAR L’ACCÉS ALS SERVEIS DE TELECOMUNICACIONS MÉS AVANÇATS MITJANÇANT LA IMPLANTACIÓ D’INFRAESTRUCTURA I EQUIPAMENTS A CANYAMEL.


Sebastià Sureda va donar les explicacions corresponents. Bàsicament es tracta de la recepció de la TDT i la signatura del conveni significa tenir la cobertura garantida i el manteniment gratuït per mitjà d’aquesta empresa creada pel Govern de les Illes Balears. El PP hi va fer unes puntualitzacions sobre la titularitat municipal dels terrenys on s’ubiquen les instal·lacions i després es procedí a la votació. El punt s’aprovà per unanimitat.


-       CONVENI AMB L’EMPRESA PÚBLICA MULTIMEDIA DE LES ILLES BALEARS, S.A PER FACILITAR L’ACCÉS ALS SERVEIS DE TELECOMUNICACIONS MÉS AVANÇATS MITJANÇANT LA IMPLANTACIÓ D’INFRAESTRUCTURA I EQUIPAMENTS A CAPDEPERA.


Les mateixes passes del punt precedent. En aquest cas, la puntualització del PP es va referir al fet que la titularitat dels terrenys fos particular. I tot seguit votació i aprovació per unanimitat.


-       CONVENI AMB L’EMPRESA PÚBLICA MULTIMEDIA DE LES ILLES BALEARS, S.A PER FACILITAR L’ACCÉS ALS SERVEIS DE TELECOMUNICACIONS MÉS AVANÇATS MITJANÇANT LA IMPLANTACIÓ D’INFRAESTRUCTURA I EQUIPAMENTS A FONT DE SA CALA.


Dos reals de lo mateix. El tema, igualment, es va aprovar per tots els presents.


-       MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA EN MOTIU DEL DIA 8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LES DONES.


Margalida Bover va llegir la moció elaborada pel seu grup, en la línia de potenciar el paper de la dona en tots els àmbits de la societat i de donar-li el protagonisme que té dret a exigir, en peu d’igualtat. Pep Medina es va queixar que aquest tipus de mocions no es presentin amb temps suficient per a estudiar-les amb tranquil·litat. Maria Orts es va referir al fet que ja existeix algun mecanisme institucional que treballa en aquest sentit, que s’hauria d’aprofitar. La moció, un cop més, es va aprovar per unanimitat.


Fins aquí, pau, i després... I després, allò que dèiem al començament: s’obre la veda i tothom comença a disparar contra tothom. Un espectacle, tu. Els dos apartats “fora de concurs” (decrets i resolucions, i precs i preguntes) en la mesura que l’oposició pren la iniciativa, i a vegades perd l’oremus, i en la mesura que l’equip de govern ha de contestar, i a vegades perd el quirieleison, pot passar qualsevol cosa. I que consti que en Medina, ho repetim, es va mantenir en una actitud digna d’elogi.


El portaveu del PP, com sol ser costum en aquest grup, va demanar per un caramull de coses: substitució del notificador de l’Ajuntamet, director d’obres del Centre Jove de Cala Rajada, convocatòria del Patronat de Turisme, Capdepera Ràdio, projectes amb inversió estatal i repercussions en el Mercat Medieval, obres del carrer Port,  canera, ordenança d’animals domèstics, cotxes de lloguer, tramitació de les prestacions d’atur, despesa corrent, tipus impositiu en llicències d’obres..., i, enmig, com no, la sala multiusos. En aquest apartat, la discussió entre en Medina i els representants de l’equip de govern es va moure en el terreny de la discrepància política, en què cadascú defensà els seus punts de vista, des del respecte mutu. Però es va produir una esquerda: en referir-se al grau d’informació que el govern municipal anterior i l’actual havien ofert sobre els projectes respectius, i en referir-se Medina a la mala informació dels actuals gestors, en  Mateu Garau (PSM) va recordar que, al respecte, el seu grup no havia estat consultat, la legislatura passada. Aquí, na Pilar García li va retreure que no assistia mai a les comissions ni a les juntes de portaveus, i en Mateu, a més de demanar-li que rectificàs, va recordar que les comissions i juntes que es va perdre va ser per qüestions laborals ja que, tot i haver demanat que les reunions tenguessin lloc a primera o a darrera hora, les posaven a les deu i mitja, en dia feiner. Total, que na Pilar no es va fer enrere i en Mateu, oh sorpresa, va dir que, tai i com estaven les coses, es veia obligat a abandonar el Plenari. I, dit i fet, es va aixecar i va partir. Esbrinar si la decisió va ser encertada, o proporcionada, correspon esbrinar-ho a cadascú, però allò cert és que, en política no val tot i que n’hi ha que no estan disposats a tirar-s’ho tot a l’esquena.  Però aquest només va ser el primer acte d’una representació que encara ens havia d’oferir els seus punts àlgids. Continuem. Acabada la intervenció de Pep Medina, que va lamentar la sortida de Mateu Garau i que va reiterar la seva voluntat de fer una oposició i una crítica constructives, el batle va donar la paraula a na Maria Orts.


Na Maria es va interessar per un caramull de coses: sala multiusos (també), després es va oferir per a col·laborar amb els regidors que han assumit les competències que abans duia EU-EV, i informar-los de les gestions fetes amb anterioritat, va demanar pels pressuposts 2009, per les obres del carrer Port, per les reunions de la comissió d’assessorament urbanístic, per les reunions amb els representants dels distints grups d’immigrants, per l’habilitació d’un telèfon d’atenció a pacients de parla estrangera en el centre de salut, per les tasques de l’inspector de policia i el cobrament del plus de productivitat, pel futur canvia de batlia (sorpresa de Pep Gallego, per la pregunta)... I fins aquí, tot bé, és a dir, amb preguntes i respostes que hem de qualificar de correctes. Però heus aquí que na Maria es va referir a les errades que havia detectat en el nou servei de recollida de fems, i que si també les havia detectat la regidora Pilar Gasull, i que com pensava resoldre-les, aquesta. I na Pilar contestant que la campanya d’informació havia tengut molt bona resposta, però que de moment les coses no anaven tan bé com seria desitjable, però que es continuaria informant... I llavors Pilar Gasull va explicar que la seva forma de fer feina era distinta a la de na Maria, i que sempre confiaria en la tasca dels tècnics. I després na Maria, que si hi ha coses que no funcionen, que si fora vila, i que si estam pagant un servei porta a porta i que per exemple a sa Pedruscada no s’està fent. Bé, no sabem exactament com explicar-ho, però el tema es va anar escalfant, amb retrets mutus, fins que na Maria va dir: “El servei està ben dissenyat però vostè no l’ha sabut posar en marxa”. Aquí, na Maria Orts ja anava llançada i es passà a les Normes Subsidiàries, i va repartir estopa, però encara sen se sortir del botador. De les NNSS botà al tema de platges, sortint al pas de les acusacions fetes en el Ple anterior, en què segons va dir se l’havia acusada d’haver deixat aquesta àrea molt malament. Batalleta verbal amb en Rafel Fernàndez. “Maria, te poses en evidència”, li etzibà na Pilar Gasull, i que, efectivament, havia deixat el plec de les platges de qualsevol manera. I més escalada dialèctica. “Vostè no és Déu”, “i vostè és advocada”, i “no es fiqui en qüestions personals”, i el batle que intervé “això és un pati de verdureres, i no ho consentiré més”. I llavors, ja en plena voràgine, i aprofitant que el Pisuerga passa per Valladolid, la traca final: “Ja sé que no, però m’agradaria demanar si al senyor batle, després de tot el que ha sortit pels diaris, i de tot lo que s’ha liat i tot lo  que se lia, si li ha passat pel cap presentar la dimissió”. I el batle: “Dia 14 de gener, en aquesta mateixa sala, ja li vaig dir que no m’havia passat pel cap, i ara tampoc m’ha passat pel cap”. I na Maria: “Aquí sa lia la de San Quintín per permetre obres sense llicència, però vostè no dimiteix, i això és una pèrdua de credibilitat per a aquest municipi”. I la rèplica: “Li he de dir que crec que qui ha perdut credibilitat és vostè; vostè està per damunt de tothom, però li recordaré que fa un any i mig que havia de treure a concurs el socorrisme de les platges, i després d’un any i mig no hem estat capaços de dur-lo a port a causa de la seva gestió. Comenci a fer autocrítica i no exigeixi responsabilitats als altres mentre vostè no n’assumieix cap. No consentiré que en aquesta sala vostè torni entrar a prejutjar coses sobre les quals no és competent”. I encara, de l’altra part: “Jo no prejutj res, només que vostè tenia informes que s’estaven fent obres sense llicència i no les va aturar. I si vostè no és capaç de complir la normativa, se n’hauria d’anar a ca seva”. “No se m’ha passat pel cap dimitir i no en faig comptes”.

Clar, arribar a aquest punt i haver de prendre la paraula, com va fer tot seguit en Mateu Melis, constitueix un exercici d’abstracció total. I ara què dic, jo?


En Mateu va recuperar per a tots els qui escoltàvem el to de calma necessària per a un debat amb cara i ulls. Va parlar de les subvencions a l’AMPA que encara no s’han pagat; va demanar a la regidora de Medi Ambient per la processionària, que segons sembla no s’ha eradicat com cal enguany; a Pep Gallego li demanà noves sobre el futur (?) bus interurbà, i també sobre lloguer de cotxes per a la Policia Local, que no va resultar tal, sinó una operació de renting (és diu així?); s’interessà igualment pel tema del conveni de Cala Mesquida; preguntà pels expedients sancionadors de la nova comissió d’urbanisme i pel conveni de personal; al regidor d’Hisenda li pregà que sigui tan àgil com pugui en el pagament de factures, especialment als petits proveïdors, que són els que més dificultats passen.  Després de la intervenció del representant d’Es Grup, el batle va aixecar la sessió, no sense recordar que era el dia de l’aniversari del secretari de la corporació, i li demanà disculpes per haver acabat el plenari tan tard.


I tots vàrem fer un alè i ens n’anàrem a jeure amb la sensació que la vida política és de cada dia menys atractiva, almanco per als qui l’observam des d’una distància prudent. I també ens varem dur al llit una pregunta surant per algun racó de l’enteniment: És obligació oferir aquest tipus d’espectacles?   Ah, sí, ja ho sabem, els lectors d’aquesta crònica, polítics inclosos, diran tranquil·lament que la culpa és dels altres.