Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 2685


En el marc de les obres del carrer des Port, demoleixen l'aljub de la Plaça de l'Orient

















   Les obres del carrer del Port duen un bon ritme  d'execució. Fa uns dies arribaren al nivell de la plaça de l'Orient, primer amb una gran síquia per a introduir els tubs del distint cablejat i canonades.

Image

   El que més ha estat comentat és la demolició de l'aljub de la plaça de l'Orient. Així, entre els dies 28 i 29  de gener, es procedí a enderrocar la plataforma i l'aljub. L'espai interior de l'aljub s'ha omplert  amb enderrocs i la superficie nivellada. Aquesta reforma produirà un canvi de fesonomia d'aquesta part de la plaça.


Image

  Es perd així un element característic de l'entorn, que ja havia sofert diverses modificacions a l'anteriors reformes de la plaça de l'Orient.

  Segons ens han comentat va ser  a l'any 1809  quan se construí un aljub a la plaça, en els terrenys de la possessió del Claper. Diuen que " a canvi una gerreta d'aigua fresca". La construcció era molt més gran que l'aljub actual, de fet sembla que s'alçava uns tres o quatre metres del nivell de la plaça. Aquest aljub recollia l'aigua d'una font de mina que brollava a l'antiga plaça del mercat (davall del parc de s'Alzinar) , que baixava pel carrer  Fleming fins l'Orient. Sembla que no era una aigua de molt bona qualitat, especialment a finals d'estiu , malgrat tot s'usava tant per a consum humà com per a abeurar el bestiar.

  També ens han comentat que en temps de la guerra 1937-38 s'sbucà  l'antic aljub i se construí un de nou. El motiu era facilitar la connexió entre el carrer Port i Col·legi, asfaltant la plaça de l'Orient.  Amb les obres del clavegueram de Capdepera, se va rompre part de la volta de la cisterna  i posteriorment amb les obres de remodelació (peatonització) de la plaça, s'acabà de rompre la volta i adquirí la fesonomia actual. Bé, la que tenia fins fa tres dies.

Image

  Ara amb les obres de remodelació carrer Port  s'ha eliminant tot vestigi de l'aljub.