Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 316



Dia 4 de febrer es commemora anualment el Dia Mundial Contra el Càncer, una data per a posar de manifest la importància de la prevenció, la recerca i el control d'aquesta malaltia. A Capdepera dilluns, dia 5 de febrer, va haver una concentració a les portes de l'Ajuntament amb la lectura del manifest del Dia Mundial Contra el Càncer 2024 a càrrec de na Marisa Rico. Els assitents van fer un llaç humà.

Cal no oblidar que el càncer és el problema sociosanitari més important del món i es calcula que cap a 2030 hi haurà 21,6 milions de nous casos; en concret, a Espanya es preveu que hi hagi més de 330.000 nous casos, 8.072 a les Illes Balears, amb un diagnòstic cada 1,8 minuts. Cosa que significa que 1 de cada 3 dones i 1 de cada 2 homes tindran aquesta malaltia al llarg de la seva vida, segons dades de l'Observatori del Càncer.

Davant aquesta realitat, des de l'Associació Espanyola Contra el Càncer han llançat a campanya "Tothom contra el càncer" amb l'objectiu de fer una crida al conjunt de la societat a triar la prevenció, detecció precoç i la recerca per a aconseguir el 70% de supervivència en càncer en 2030.


Per a commemorar i donar visibilitat a la destacada jornada mundial, les Juntes Comarcals de l'Associació a les Illes Balears han organitzat diversos llaços humans solidaris, com el realitzat a Capdepera. Aquest és el manifest llegit a les  portes de l'Ajuntament.




MANIFIEST DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER 2024

En 2030, 1 de cada 2 homes y 1 de cada 3 dones tindrà càncer, és a dir, 21,6 milions de persones de tot el món seran diagnosticades d’algun tipus de càncer. 

Segons l’Observatori del Càncer de l’Associació, en 2030, només a Espanya hauria 330.000 nous casos, el que suposa un diagnòstic cada 1,8 minuts.   

Els nous casos van en augment, mentre que l’índex de supervivència s’ha estancat en els últims anys i està al voltant del 51% essent en alguns tipus de càncer molt menor.

És necessari multiplicar l’esforç en la lluita contra el càncer si volem que aquestes xifres canviïn. 

A més, l’augment de la taxa d’incidència del càncer i de la supervivència planteja un altre gran repte per als pròxims anys posar el focus sobre les necessitats no cobertes tant de pacients com de supervivents de càncer. Dificultats com, per exemple, la reincorporació a l’hora de reprendre rutines, l’adaptació del lloc de feina degut a les seqüeles, són aspectes crítics per a les persones amb càncer. I és que el càncer és una malaltia que du associada una major prevalença de pèrdua de lloc de treball  ja que, el risc d’estar a l’atur augmenta un 34% en supervivents de càncer enfront a la població general. 

Per tot això, coincidint amb el Dia Mundial Contra el Càncer, l’Associació Espanyola Contra el Càncer, assenyala la importància d’abordar l’impacte laboral que implica el diagnòstic per a les persones malaltes i la posterior reincorporació a lloc de feina. Des de l’Associació faig una crida a tots els actors socials perquè s’uneixin amb la finalitat d’alleujar o reduir l’impacte que té el càncer a la vida laboral de les persones diagnosticades, els seus familiars i les empreses. 

I, en aquest sentit, la iniciativa “Tothom Contra el Càncer” declarada per el Govern Espanyol com Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic, cobra més importància que mai per aconseguir que, entre totes les persones, puguem millorar el dia a dia de les persones amb càncer i un repte final: superar la taxa de supervivència del 70% per l’any 2030.

‘Tothom Contra el Càncer’, té com objectiu conscienciar i mobilitzar a la societat espanyola sobre la importància de sumar els recursos i les capacitats de tothom al voltant d’un gran programa d’acció contra el càncer, que incrementi els recursos disponibles per a projectes de prevenció, investigació, atenció i divulgació.

El que farem avui pot canviar el nostre demà.

‘Tothom Contra el Càncer’