Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 420


Dissabte, dia 2 de desembre al migdia, va tenir lloc la presentació del llibre “Confraria de Pescadors de Cala Rajada. 1923-2023” escrit per Jaume Fuster i Josep Terrassa, editat per Documenta Balear i que forma part de la col·lecció Cap Vermell. El llibre està patrocinat per l’Ajuntament de Capdepera  i se distribueix gratuïtament  a la Confraria de pescadors de Cala Rajada.
 

El llibre fa un repàs als cent anys de vida de la Confraria de Pescadors de Cala Rajada, des de la creació del Pòsit de Pescadors fins l’actualitat, però va més enllà i recull la història de la pesca i de les famílies de pescadors de Cala Rajada. Una història que és la història de la pròpia Cala Rajada.
 

La presentació del llibre va tenir lloc al bar del Centre Cap Vermell i comptà amb la presència dels autors; en Toni Flaquer “Coix”; el nou patró major, Tomeu Garau; el patró major sortint, Pep Uceda; el secretari, Jeroni Ferrer; i la batlessa de Capdepera, Mireia Ferrera, acompanyada de regidors de l’equip de govern.

 

El secretari Jeroni Ferrer, coordinador de la celebració del centenari, va ser l’encarregat de donar la benvinguda al nombrós públic assistent i fer la presentació de l’acte. Seguidament va parlar la batlessa de Capdepera qui seguint la tònica de l’anterior intervenció va donar les gràcies als autors i  assenyalà la importància de la pesca en Cala Rajada, del port i la importància de mantenir l’activitat pesquera, felicitant a confraria pel seu centenari.
 

Tant en Jaume Fuster com en Josep Terrassa vam parlar de com havien enfocat el llibre i van esbossat el seu contingut des de la proposta dels responsables de la confraria de dur-lo a terme. Josep Terrassa ens va situar en el context històric i indicà que la seva aportació arriba fins l’any 36 i incidí en la figura d’en March i donya Elionor Servera. Per la seva banda Jaume Fuster va fer una emotiva ressenya de la vida dels pescadors d’antany i com ha evolucionat al llarg d’aquests cent anys, de la relació dels pescadors i les seves famílies amb la història de Cala Rajada que van íntimament lligades, fins al punt que en els primers anys se fonen en una mateixa. També parlà dels canvis produïts pels estiuejants primer i pel turisme després.  Ambdues intervencions les podeu llegir a Cap Vermell íntegrament.
 


En Jeroni Ferrer va donar les gràcies als autors del llibre i a Toni Flaquer “Coix” per  l’exposició de fotografies i va agrair la presència del públic i la col·laboració de tots els qui han fet possible els actes de la commemoració del centenari.
 



Els patrons majors també van tenir unes paraules d’agraïment i van lliurar dues plaques, una per na Francisca Domenge auxiliar administrativa i altra per en Jeroni Ferrer secretari de la Confraria.


 

Acabat l’acte de presentació se repartiren els llibres gratuïtament i se recordà que els interessats que no van poder assistir, poden anar a recollir el seu exemplar al local de la Confraria de Pescadors.
 

Després se serví un deliciós aperitiu a la terrassa coberta del bar on, en un ambient distés, seguí la conversa i les salutacions dels assistents a la presentació.


 

Enhorabona als autors i organitzadors.