Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 1540



En girar la volta del Carregador, deixant darrere la mar i la costa, trobam una petita capella, tancada de bat a bat, on sembla que fa temps que ningú hi ha entrat. És la capella d’Es Carregador, una petita edificació religiosa construïda al voltant de l’any 1930 (segons ens han contat), en un petit terreny cedit per un dels veïnats des Carregador. Un lloc acollidor, on temps enrere, els veïnats estiuejants d’Es Carregador anaven a missa els diumenges, una missa oficiada per algun capellà amic o de les famílies estiuejants. En aquesta capella, a més de les misses dels diumenges (des de el 2006), s’hi celebrava cada any al juliol la festa de la patrona, Santa Catalina Tomàs, i es feia la processó de la Beata.



Recordam com Cap Vermell va fer ressò de la Festa d’Es Carregador al 2010.
https://www.capvermell.org/index.php/actualitat/placa-del-sitjar/6264-festes-des-carregador-2010



Amb el pas del temps, es va abandonar la costum de celebrar-hi missa els diumenges, al mateix temps que els veïnats estiuejants també deixaren d’anar-hi, així que la capella es tancà talment com es va deixar, sense tenir previst reiniciar la seva utilització. L’atac de les inclemències del temps, la falta d’utilització i de manteniment, com també l’abandó total de l’edifici, l’han deixat malmès i amb sèries deficiències que si no es resolen en breu, faran difícil la seva recuperació.



En l’actualitat, el nou rector Xisco Bernabeu, després de conèixer l’existència de la capella, la va visitar (amb dificultats, ja que la clau estava aperduada), i es va trobar amb el que mostren les imatges: teulada malmesa, bigues en mal estat, cruis en parets i teulada i abandonament total.



A hores d’ara, la parròquia ha encetat un projecte de recuperació, consistent, en primer lloc, en l’avaluació dels desperfectes per part de tècnics i el posterior encàrrec de pressupost dels costos. Mentrestant ja han començat les activitats per recaptar fons per fer front a la reforma, restauració i recuperació de la capella. De moment, les “dones de la parròquia” venen bunyols els dies de mercat a Capdepera, al local de l’antiga apotecaria del carrer Pla den Cosset, fins que l’Ajuntament els mantingui el permís especial de venda. També sembla que s’estan cercant alternatives a través d’agrupacions locals que puguin generar ingressos, com ara un concert de la Coral S’Alzinar amb taquilla inversa. Tot això s’anirà puntualitzant.



De moment la crida és “SALVEM LA CAPELLA D’ES CARREGADOR!”