Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 1521




Avui dia 17 de setembre de 2020 (recordeu és bixest).

Bon dia a tots als que els interessen els temes econòmics, I als altres també, per suposat.

Molta gent m’ha demanat que expressi la meva opinió, el meu punt de vista, “la meva mirada”, del que està anunciat amb la fusió, més bé absorció, per part de Caixabank a Bankia.

El sindicat majoritari a l’antiga Sa Nostra, i encara majoritari al territori Balear de Bankia, Unió Obrera Balear, ens fa arribar una circular que es reprodueix amb el seu permís. Aquest escrit és un fil de “piulades” del professor Xavier Sala-i-Martín, recollit pel dit Sindicat, UOB.

És molt millor que qualsevol escrit que jo pugui fer sobre aquest tema i el subscric de d’alt a baix, a pesar de tenir-hi el cor afectat.

Evidentment, significa la fi de Sa Nostra, i de la “pitjor” manera, per un antic empleat d’una època en què vàrem passar a ser la primera entitat de la regió, precisament en competència amb La Caixa. Com anècdota comentaré que un dels darrers directors generals dels que vaig fruir sempre deia: “Si sentiu a dir que hi ha una fusió amb La Caixa, donau per segur que som SA NOSTRA els que els absorbim”. ... Ja ho tenim, Caixabank és SA NOSTRA; qui no se consola és perquè no vol.

Recordeu que l’any 1982 vàrem “inventar” el nom “SA NOSTRA” en contraposició a La Caixa, la dels altres. Tot i que es veia venir, ... s’ha acabat.

Esperem que aquest maleït any acabi prest, perquè si no ...

 

Fusió CaixaBank i Bankia, mal negoci "per als de baix"!

Avui que possiblement els Consells d'Administració aprovaran la fusió de CaixaBank i Bankia, feim nostre l'indiscutible fil de piulades del professor Xavier Sala-i-Martín, quan es va saber del projecte de fusió: "La fusió de Caixabank amb Bankia és una mala idea des de quasi tots els punts de vista. Les fusions bancàries es fan per dues raons: (1) sinèrgies (ex: un banc s’especialitza en negoci familiar i l’altre en empreses) o (2) reducció de costos.

Caixabank i Bankia no tenen sinèrgies ja que els dos s’especialitzen en el mateix mercat. Per tant, la fusió només buscarà reduir costos tot tancant sucursals “redundants”. Això tindrà efectes negatius sobre ocupació (acomiadaments) i sobre clients (menys serveis).

A més, la fusió comportarà menys competència bancària (més oligopoli) i això perjudicarà consumidors: menys capacitat de marxar a la competència voldrà dir més poder per als bancs per a dictar condicions, pitjors serveis i remuneracions d’estalvis més baixes.

Finalment, la fusió perjudicarà potencialment els contribuents: La gran lliçó de la crisi del 2008 és que els bancs tenien un poder POLÍTIC excessiu (Calomiris 2014). La fusió va en la direcció contrària a la que hauríem d’anar ja que crea un nou mega-banc.

I els mega-bancs més susceptibles són d’usar la cantarella del “too big to fail” per a exigir ajudes i rescats quan les coses van mal dades. A la propera crisi financera (que vindrà, no ho dubteu), els contribuents tornaran a rescatar bancs amb els seus impostos."

Conclusió: la fusió perjudicarà els treballadors, els consumidors i els contribuents. L’economia de mercat només funciona bé quan hi ha competència i no quan hi ha monopolis. La fusió consolida els oligopolis al sistema financer. Una notícia dolenta per als ciutadans.


I "per als de dalt"...

La nueva CaixaBank pide al BCE eliminar los límites salariales de Bankia

Se realizará oficialmente en la entrega de la documentación de fusión

La limitación afecta a directivos y administradores


El presidente de CaixaBank, Jordi Gual (d); el presidente de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri (i), y el presidente de Mapfre, Antonio Huerta (c)

Directivos. El presidente de CaixaBank, Jordi Gual, percibió el pasado año un sueldo de 1,38 millones de euros, un 7,8% inferior a lo recibido un año antes, debido a que en 2019 ya no estuvo en el consejo de Repsol. Gonzalo Gortázar, consejero delegado de CaixaBank, recibió una retribución entre fijo y variable de 3,76 millones de euros, de los que 1,56 millones correspondieron al salario fijo. El presidente de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, como el consejero delegado, José Sevilla, tienen el sueldo limitado al tope de 800.000 euros. Cinco días, 17/09/2020

Rés més a comentar, gràcies per llegir-ho.

 

Carlos Loshuertos “De s’estany”.