Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 1679
Si el temps no ho impedeix, el llegendari llaüt passarà una altra vegada per Cala Rajada, on s'estarà de l'11 al 14, coincidint amb el cap de setmana de la Mostra de la Llampuga.

Amb motiu d'aquesta nova visita, el diumenge a les 11, a la cantina del Club Nàutic, hi haurà una xerrada al voltant d'aquesta barca tan nostrada.








De llaüt '"Alzina"  ens n'hem ocupat profusament des de les nostres pàgines.  Però, per si de cas algú no sap de què parlam, recordem el que en dèiem amb motiu de la visita que ens va fer l'any 2009: 

L'any 1945, el mestre d'aixa Miquel Rosselló "Pollencí", en el seu taller del carrer Miquel Garau, va construir aquesta embarcació de 42 pams d'eslora, això és, 8'45m, i de 2'80m de màniga. La va fer per als germans Joan i Bartomeu Alzina Amorós, coneguts com es "Putxos". Els seus propietaris, lògicament, la dedicaren a la pesca artesanal, alternant les xerxes, les nanses i els palangres, segons l'època de l'any. Per a l'època, l'"Alzina" era un llaüt gros.

A finals de la dècada dels 50, els germans Alzina es varen desprendre del llaüt, que anà a parar a Palma. A la dècada dels anys 80, va ser adquirit per 30.000 pessetes, per uns amics llucmajorers -Maties Salvà Ros, Lluc Tomàs Ros, Antoni Catany Ponsetí- quan estava a punt de ser cremat, el repararen i el dedicaren a la navegació recreativa. A l'any 1992, l'"Alzina" va ser traslladat a Sevilla -per mar!- on va presidir el pavelló de les Illes Balears a l'Expo de la capital andalusa.

Després del periple sevillà, la barca va caure en l'abandó i s'enfonsà i es va anar degradant, a s'Estanyol. Fins que, fa quatre anys, l'Associació d'Amics del Museu Marítim de Mallorca (AAMMM) es varen interessar per l'estat del vaixell, que era totalment precari. Això no obstant, l'Associació va adquirir l'"Alzina" i va aconseguir que el Consell de Mallorca, a través de l'Escola de Mestres d'Aixa, es comprometès a restaurar-la, un altre procés que va durar fins al juliol de 2008. Al mateix temps, va ser declarada Bé d'Interès Cultural. L'AAMMM va arribar a un acord amb el Club Nàutic de s'Arenal, per a l'ús compartit de la barca, de manera que ara disposa d'un amarrament permanent en les instal·lacions d'aquesta entitat, a més de 30 dies anuals d'avarament gratuït.

Com deim a l'entradeta, aquesta estada de l'"Alzina" entre nosaltres serà aprofitada pels Amics del Museu Marítim per a oferir una xerrada, en el Club Nàutic, en què es recordarà l'historial de l'emblemàtic llaüt.