Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 625
Capdepera retira les candidatures a les Banderes Blaves perquè aposta per la ISO 14001 com a reconeixement de gestió ambientalfoto d'arxiu

 

 L’Ajuntament de Capdepera ha retirat les candidatures de les cinc platges del municipi que cada any es presentaven per obtenir la Bandera Blava. Els motius de la retirada són dos, per una banda cal comentar que les Banderes Blaves les atorga una associació privada, ADEAC, que fins ara comptava amb el finançament del Govern de les Illes Balears pe la qual cosa les candidatures al reconeixement eren gratuïtes pels ajuntaments. Enguany, el Govern no ha renovat el conveni d’ajudes amb ADEAC i cada ajuntament havia de pagar una quantitat de doblers per cada platja de la qual presentava candidatura. Capdepera havia de pagar més de 3000 euros per les cinc platges.

Davant aquesta situació i tenint en compte que les platges de Capdepera tenen la certificació ISO 14001, una norma reconeguda internacionalment, el consistori, per consens entre tots els partits, ha decidit retirar les candidatures a les Banderes Blaves.

Per altra banda, com s’ha comentat, les patges de Capdepera tenen implantat des de l’any 2009 el sistema de gestió ambiental segons la norma internacional ISO 14001, i l’ajuntament inverteix cada any per mantenir-lo i proposa als altres municipis costaners que apostin per una normativa de qualitat i reconeguda a a nivell europeu.

ISO 14001 

La norma ISO 14001 és una eina vàlida per la minimització d’agressions al medi, per aconseguir una millora ambiental contínua i prevenir el deteriorament de la zona costanera. A Capdepera s’ha treballat per renovar aquesta certificació cada any invertint en les platges per millorar les condicions i preservar els seus valors naturals.

Els principals beneficis de la implantació d’un bon sistema de gestió ambiental a les platges són: una millora de la imatge del municipi com a destinació turística; una millora ambiental; estalviar costos; un augment de la motivació del personal; una millora de la qualitat de vida dels seus habitants; i dur a terme un desenvolupament sostenible respectuós amb el medi ambient. El sistema de gestió ambiental està implantat a les platges de cala Agulla, cala Mesquida, Son Moll, Canyamel, Font de Sa Cala, cala Lliteres i cala Gat, per la seva riquesa i per la pressió turística que sofreixen.

Implantar el sistema a les platges va suposar treballar en la recollida selectiva a totes elles; assegurar una gestió correcta dels residus perillosos i especials; establir un control en les despeses d’aigua i llum; realitzar analítiques d’aigua i d’arena; emprar tècniques de neteja de l’arena respectuoses amb l’ecosistema; donar constantment informació als usuaris de les platges; així com augmentar la vigilància en totes elles. Aquestes actuacions han permès millorar-ne la qualitat ambiental durant tots aquests anys.

Pel municipi de Capdepera les platges són un dels motors més importants de la seva economia i s’han de respectar les seves característiques, aplicant normatives com aquesta i apel·lant als usuaris a fer-ne un ús cívic.