Cap Vermell ha demant un balanç de la temporada turística 2015 a Joan Ferrer, com a president de l'Associació Hotelera de Capdepera.



Des de l’Associació Hotelera de Capdepera, First Sun Mallorca Hotels, volem destacar la satisfacció general del sector hoteler de Capdepera per aquesta temporada, que en general, valoram com a bona.

 A l’espera de conèixer els resultats de les enquestes del mes d’octubre, l’ocupació global se situa al voltant del 82’5 %; el que suposa un augment aproximant d’un 1’4% respecte al 2014. L’ocupació mensual respecte a l’any anterior és semblant, amb uns mesos d’abril i juny fluixos, i la resta superant els de l’any anterior.

També volem recalcar l’augment del 6,7% de la despesa mitjana per turista fet a l’oferta complementaria per part dels turistes allotjats als hotels regulats, i també volem fer constància del increment del 1,9% de la estància mitjana de turistes que se allotgen a establiments hotelers regulats.

Creiem que l’explicació a aquestes bones dades la trobem en la convergència, per una banda del factor extern conegut, com  els atemptats a Turquia i crisi de la Ribera Sud del Mediterrani, i un factor intern tan decisiu com ha estat la disposició del marc normatiu necessari per engegar la inversió hotelera. A Capdepera, l’esforç inversor hoteler els últims anys ha estat molt significatiu; durant els dos hiverns passats ha estat molt notori que una gran quantitat d’establiments del municipi han fet  grans  reformes, i aquest esforç dels darrers anys per millorar la planta hotelera és el factor clau que  ha possibilitat la millora qualitativa i el reposicionament del producte de Capdepera. 

També volem destacar l’important impuls que l’Associació Hotelera li està donant a la promoció del municipi. En matèria promocional s’està fent una gran tasca, intentant que les actuacions promocionals estiguin a l’altura de l’esforç que el sector hoteler del municipi està fent. Aquest any 2015 Capdepera haurà estat present en més d’una vintena d’accions promocionals. Consideram vital refermar aquesta línia de feina per avançar en la consolidació del municipi com un referent turístic a Mallorca. En aquest sentit, l’Associació Hotelera ja ha planificat les principals actuacions que es duran  a terme  a partir d’aquest hivern i al llarg de l’any 2016; entre les que es troben l’assistència aquest mes de novembre a la fira d’un dels principals touroperadors alemanys que operen al municipi, com Der Touristik. També aquest mes participarem a les  presentacions  destinades a agents de viatges que s’organitzen a les ciutats de Frankfurt i posteriorment a Düsseldorf.

Entre el 14 i el 17 de gener hi serem a Àustria, a la Ferien de Viena, fira generalista, que destaca per una notable  concurrència de públic, especialment persones de la tercera edat, ideal per diversificar i presentar les possibilitats del municipi fora de la temporada alta. La primera quinzena de febrer anirem a Milà, una fira que es caracteritza per la presència de públic interessat especialment en les platges i que demana  moltíssim material promocional; A partir de dia 17 i fins el 21, acudirem a la Reisen d’Hamburg, una plataforma excepcional per a reforçar la imatge del municipi, ja que gran nombre del públic que acudeix són clients que ja coneixen la zona, especialment Cala Ratjada, i cerquen el nostre estand per saludar i demanar novetats.

 La primera setmana de març participarem a la fira Rheingolf, a Düsseldorf, juntament amb l’Associació de Camps de Golf de Mallorca i, entre el 9 i el 13 de març, amb l’Ajuntament de Capdepera tornarem a disposar d’un estand a la ITB de Berlín. Esdeveniment aquest últim que congrega els responsables dels principals touroperadors; circumstància que aprofitarem per presentar el material promocional de senderisme del municipi.

A finals del mes de març, per segon any consecutiu, assistirem a Suècia, a la fira Tur de Göteborg, per aprofitar  l’ interès que  les Illes  estan despertant entre els nòrdics, motivat pel  gran increment de  vols cap a Balears  i la creació de les noves rutes directes amb ciutats nòrdiques.   

Els mesos d’abril i maig continuarem oferint el municipi per rebre alguns dels famtrips de productes específics i presstrips de diferents mercats organitzats per l’ATB, en col·laboració amb les oficines espanyoles de turisme dels mercats europeus més importants; així com també contemplam la participació als workshops específics per a professionals que s’organitzen a diferents ciutats europees.

 Entre finals d’agost i principis del mes de setembre disposarem d’un mòdul a una de les fires més importants d’Alemanya per al turisme de naturalesa, com és la Tournatur, que se celebra a Düsseldorf. Fita molt important, de cara a poder difondre en el mercat alemany les opcions de turisme actiu de Capdepera.

De cara als mesos de la tardor, tornaren a assistir novament a les fires dels grans touroperadors Thomas Cook i el Grup Rewe,  a més de  participar als workshops que es convoquin  per a aquestes dades. En previsió a la celebració de la IGTM, la fira més important de golf del món que enguany tindrà lloc en novembre a Mallorca, esperam poder rebre  també a Capdepera algun  viatge de familiarització per a professionals dels producte golf.

 Molta feina en promoció, a la qual hem d’afegir  les accions conjuntes amb l’Ajuntament per crear les rutes de senderisme i el material promocional específic  amb fulletons de qualitat, plànols de cada ruta i codis QR per a la descàrrega a través de la web. Aquests fulletons que  ja s’han lliurat a la Tournatur al mes de setembre passat, es presentaran de manera oficial als touroperadors en el transcurs de la ITB de Berlin. En aquesta línia confiam en  continuar treballant conjuntament  amb l’Ajuntament per fer  també possible  la creació de rutes de mountain bike.  Consideram  que aquests productes tenen un alt potencial de desenvolupament al nostre municipi, i la seva difusió, mitjançant un material específic de qualitat són una eina clau per a la creació de demanda als mesos d’hivern; especialment a partir del mes de febrer.

Pel que respecta a les previsions per a la propera temporada 2016, tenint en compte les circumstàncies actuals,  i si no es produeix cap fet imprevisible, les expectatives són semblants a les d’aquesta temporada. La  reducció de destinacions i la desviació de la demanda preveu una  venda anticipada de vacances. Si bé,  la previsió actual  d’obertures a Capdepera  per a Setmana Santa  és d’un 35% de  les places, el més destacable és que el mes de febrer hi haurà  un lleuger increment d’ establiments que obriran,  i que representaran el 15 % de la planta hotelera del municipi.