Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 1922

En aquestes planes ja donàrem informació de la Volta a Mallorca que estan fent en David Oliver i en Giacomo di Stefano en un llaüt de vela llatina al qual s’ha eliminat el motor auxiliar per recuperar la propulsió dels rems quan les maniobres requereixen una força auxiliar diferent de la vela. En la seva estada a Cala Rajada van explicar, dimarts 2 de setembre, els detalls que els han impulsat a fer aquesta gesta.


 
La xerrada va començar amb explicacions de na Mika Noguera, presidenta del Grup Ornitològic Balear (GOB), grup que ha donat suport a aquesta navegada tan especial. Més que explicacions els seus van ser arguments de denúncia de les actuacions que la societat humana està tenint, sobradament conegudes per tothom, per destrossar cada vegada més la mar i allò que l’envolta. Accions que determinats grups polítics consideren que no són dolentes i, per tant, creen lleis que protegeixen i, fins i tot, afavoreixen aquella destrucció. Ens parlà d’excessos d’urbanització, de ports esportius, d’afavorir les embarcacions d’esbarjo de grans eslores i dificultar l’accés a la mar de les de petita eslora, dels beneficis i pèrdues que deixen els grans creuers per allà on passen com autèntiques ciutats flotants, de les prospeccions petrolieres, etc.


Aquesta introducció donà la paraula als navegants David i Giacomo. Tots dos han decidit establir una autèntica creuada en favor d’uns ideals difícils de guanyar en els temps que vivim. Conscients d’aquesta dificultat, es posicionen en els extrems de la seva defensa i no ho amaguen, argumentant que cal ser molt radical fins arribar a aconseguir fites que serveixin de cadena per seguir guanyant terreny perdut, terreny que ha guanyat, en certa manera, la tendència destructiva de la societat humana.

 
L’italià, resident a Mallorca de fa pocs anys, és un arquitecte qui va decidir canviar el seu sistema de vida i de consum. Ha navegat a rem des de Londres fins a Istanbul i prepara nous reptes. Defensor radical de la protecció de l’aigua, explica que només tenim un planeta Terra i no tenim un planeta de recanvi per si ens cal marxar. Creu que el turisme cultural és una opció interessant i alternativa, com passa a altres països, i fa referència especial al turisme de navegació en embarcacions clàssiques, de fusta, i no de plàstic o de fibra. També considera que es fa un ús abusiu dels motors i que es podria navegar molt més a rem i a vela. Considera el coneixement com patrimoni cultural que no s’ha de perdre, fent referència a tota la coneixença dels mestres d’aixa i altres qüestions relacionades amb la marina i la navegació.

 

En aquesta mateixa línia, en David Oliver es va posar un dia a treure el motor del llaüt Na Catalina, embarcació amb la qual estan fent la volta a Mallorca. Es va adonar que l’embarcació, que originàriament no duia aquesta feixuga màquina, guanyava navegabilitat, tant a vela com a rem. La seva va ser una exposició tècnica més orientada als orígens dels llaüts en la història, les referències que ha trobat, diferències amb alguns tipus d’aparells similars i qüestions de maniobra. Acompanyà les explicacions amb una sèrie de fotografies, algunes de molt antigues.

 

Tot plegat va representar poc menys de dues hores que van passar volant a ran de mar, a la cantina del Club Nàutic de Cala Rajada, amb escassa afluència de públic: no sabem si per manca d’oportunitat d’assistir-hi dels qui podien estar interessats, o bé perquè els éssers humans cada vegada estem més immunitzats respecte a la quantitat de residus que generem i, per tant, aquests temes no ens interessen (creiem que entre els assistents no hi havia cap representant de l’administració). En qualsevol cas, estaria bé tenir-los de nou a tots tres per aquí per tornar a explicar i argumentar els seus raonaments. Més d’una persona començaria a canviar els seus hàbits de consum.