El Centre Melis Cursach obre les voltes al públic i s'estrena com a espai museístic


Com estava anunciat, aquest dilluns dia 12 va tenir lloc la inauguració de l’exposició “La farmàcia Melis (1915-1975)”, que, a més de mostrar una part molt interessant del fons documental de  l’apotecari Miquel Melis Sancho (1889-1977) i la del seu pare, el metge Gabriel Melis Terrasa (1854-1917), ve a inaugurar el projecte museístic del Centre Melis Cursach. L’acte va comptar amb la presència del batle, Rafel Fernández; d’una notable representació de regidors, tant del govern com de l’oposició; de Luís Rafael Santiso, director general de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears; d’Antoni Real Ramis, president del Col·legi de Farmacèutics de les Illes Balears, així com d’un públic nombrós. 





Els assistents a l’acte pogueren accedir a les voltes del casal, obertes al públic per primera vegada, i adonar-se de la nova distribució de l’immoble, especialment a la planta baixa, on s’ha recreat amb molta cura i bon gust l’antiga farmàcia de Capdepera. Com va dir el batle en la presentació de l’acte, l’aspecte museístic del Centre Melis Cursach forma part de llegat acceptat en el seu dia per l’Ajuntament. Com recordàvem en l’anunci d’aquesta efemèride, “la preparació del projecte museístic de la farmàcia i del catàleg de les més de 600 substàncies químiques ha estat una tasca d’anys en la qual han treballat els arxivers municipals Gori Rechac i Maria Massanet, assessorats pels apotecaris Carlos Antich i Antònia Maria Llinàs, i el metge Bartomeu Balaguer. Aquests últims han realitzat donacions de material, documentació i bibliografia al centre.”






La inauguració de l’exposició va concloure amb una taula rodona en què van intervenir el farmacèutic Carlos Antich Rojas, apotecari de Cala Rajada; el doctor Bartomeu Balaguer, que exercí la professió en els darrers anys en què la farmàcia va estar oberta i fou metge personal de la Sra. Melis; la farmacèutica Antònia Maria Llinás, que comprà la farmàcia Melis i a més és neboda de la família; la doctora Isabel Moll, catedràtica emèrita de la UIB i que té com una de les seves línies d’investigació l’estudi de la historia de la Medicina; i Antoni Real Ramis, president del Col·legi de Farmacèutics de les Illes Balears. Va exercir de moderadora la historiadora Maria Massanet, arxivera i gerent del CMC. Totes les intervencions resultaren altament interessants i ens aproparen a l’evolució del paper del farmacèutic en l’època moderna. El Sr. Real va manifestar la sorpresa i l’admiració que li produïa aquesta iniciativa, i va oferir tot el suport del Col·legi que representa.




Una passa més, en definitiva, cap a la consolidació del Centre Melis Cursach com a centre de referència en la promoció d’activitat cultural a Capdepera, a més de pol d’atracció turística de qualitat.