Cremades un total de 480 hectàrees. Al llarg del dia d'avui es donarà per controlat

L’Institut Balear de la Natura (IBANAT) ha donat per estabilitzat a les 18.00 hores l’incendi forestal d’Artà i Capdepera que ha estat rebaixat a nivell 0, segons el Pla d’emergències davant del risc d’incendi forestal de les Illes Balears (INFOBAL). Segons ha explicat la directora general de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic, Neus Lliteras, “el foc ha afectat una superfície de 480 hectàrees, la meitat de les quals, concretament 227 ha, pertanyen a la finca pública de sa Duaia, que té una superfície total de 472 ha”. Cal destacar que les flames no han arribat a l’espai protegit pel Parc Natural de la Península de Llevant.
 
Lliteras ha explicat que “a hores d’ara, continuen fent feina per terra un centenar d’efectius i s’espera que l’incendi es doni per controlat demà dijous”. En total, treballen al lloc una desena de mitjans terrestres de l’IBANAT: cinc brigades, dues autobombes, un vehicle nodrissa, un vehicle tot terreny, a més d’un capatàs, tres tècnics d’extinció i quatre Agents de Medi Ambient. Aquesta horabaixa també hi intervenen quatre vehicles d’aigua dels parcs de Bombers d’Artà, Manacor i Alcúdia. Neus Lliteras ha explicat que “durant la propera nit, quedaran al lloc una vintena d’efectius de l’IBANAT per refredar els punts calents i assegurar el perímetre de l’incendi”.
 
Al voltant del migdia s’han començat a retirar els onze mitjans aeris que han fet descàrregues al llarg d’aquest matí. El Ministeri de Defensa ha enviat a Mallorca quatre helicòpters, tres autobombes i un contingent de vuitanta efectius de la Unitat Militar d’Emergències, els quals ja s’han anat retirant i retornaran a la península demà dijous. També ha retornat a la base de Saragossa, d’hidroavió CANADAIR que ha enviat aquest matí el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA).
 


El 95 % de la vegetació afectada per aquest incendi és arbustiva, matolls i càrritx bàsicament, més una petita part de pinar. Per termes municipals, a Artà s’han cremat 242 hectàrees i a Capdepera 238 ha. L’incendi que va començar anit a Cala Torta ha afectat un terreny que ha patit històricament altres incendis forestals, els més devastadors foren en els anys noranta, de manera que la major part de la vegetació afectada és jove.
 
La carretera de Cala Torta ja s’ha pogut reobrir al trànsit i les 180 persones desallotjades aquesta nit ja han pogut tornar als seus habitatges aquest mateix matí. Cal destacar que cap persona i tampoc cap immoble ha resultat afectat.
 
A més d’IBANAT, han participat a l’operatiu d’extinció d’aquest incendi diversos tècnics de la Direcció General d’Emergències, Guàrdia Civil, Bombers de Mallorca, Policies Locals de Capdepera i Artà i Protecció Civil d’Artà, Capdepera, Sant Llorenç, Maria de la Salut, Manacor, Moniuïri, sa Pobla, Son Servera, Santa Margalida i Vilafranca.
 
Es recorda que les fonts oficials per seguir l’actualitat de l’incendi són l’IBANAT i el Servei d’Emergències 112, que es poden seguir a través de la xarxa social Twitter: @ibanat_IB, @112IllesBalears i també @iBalears.




Punt on s'originà el foc