El conseller Biel Company confia que avui es pugui donar per estabilitzat el foc, que hauria afectat més de 450 hectàrees de vegetació. El Parc Natural de la Península de Llevant no ha resultat afectat, sí que ho està la finca pública de sa Duaia.


 

Un total d’onze mitjans aeris i uns 150 efectius faran eina al llarg del dia d’avui en l’extinció de l’incendi forestal de nivell 1 declarat ahir vespre a Cala Torta (Artà) i que segons les primeres estimacions ha afectat més de 450 hectàrees.
 
El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company, s’ha desplaçat novament a la zona i ha explicat que, en concret, “a primera hora d’aquest matí s’han incorporat 8 mitjans aeris de l’IBANAT (1 hidroavió, 3 helicòpters, 3 avions de càrrega en terra i 1 avió de coordinació) a més de dos helicòpters de la Unitat Militar d’Emergències (UME) de València, amb una vintena de persones cada un, i d’un hidroavió del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) que ha s’ha desplaçat des de la base de Saragossa”. Biel Company ha afegit que “a les nou també s’ha incorporat un altre batalló de la UME de Bétera, amb uns quaranta efectius més”.  

 
Des del centre de comandament avançat que s’ha habilitat al polígon industrial de Capdepera, el conseller Biel Company ha explicat que “en total, són uns 150 efectius que fan feina en l’extinció d’aquest incendi forestal que continua actiu i que s’espera poder donar per estabilitzat al llarg del dia d’avui”. Per terra, hi fan feina 5 brigades de l’IBANAT, 2 autobombes, 1 vehicle nodrissa, dos directors d’extinció i tres Agents de Medi Ambient, a més del personal mobilitzat dels parcs de Bombers d’Artà, Inca i Manacor.
 
Durant la passada nit, uns 85 efectius han estat fent feina per terra en l’extinció d’aquest incendi que es va iniciar als voltants de les 22.00 h a Cala Torta. Els esforços al llarg de la nit s’han centrat en aturar el flanc que avançava cap a Capdepera, que s’ha pogut estabilitzar en un 80 %. Les flames afecten principalment matolls i càrritx, en part a l’interior de la finca pública de sa Duaia. El Parc Natural de la Península de Llevant no ha resultat afectat.
 
Les persones que han estat desallotjades aquesta nit ja han pogut tornar als seus habitatges. En concret, segons la Guàrdia Civil i Protecció Civil, el foc ha obligat a desallotjar preventivament unes 180 persones de les zones de Son Barbassa, Son Terrassa i Cutri, sense que hagi estat necessària atenció sanitària en cap cas. Cal destacar que l’agroturisme de Son Barbassa no ha hagut de ser desallotjat finalment. La majoria d’habitatges són de segona residència i no consta que hi hagi hagut cap immoble afectat. En un primer moment, l’Ajuntament de Capdepera habilità el poliesportiu per la possible acollida de turistes i residents afectats que finalment no ha estat necessària.

A causa de l’incendi, la carretera de Cala Torta continua tancada a la circulació i es controla l’accés per Cala Mesquida.
 
A més d’IBANAT, participen a l’operatiu d’extinció d’aquest incendi diversos tècnics de la Direcció General d’Emergències, Guàrdia Civil, Bombers de Mallorca, Policies Locals de Capdepera i Artà i Proteccions Civils d’Artà, Capdepera, Moniuïri, Sant Llorenç, Vilafranca, Son Servera i Santa Margalida. Aquest matí s’activaran també, possiblement, Protecció Civil de Manacor, Maria de la Salut, Sa Pobla, Alcúdia, Felanitx i Pollença.
 
Les fonts oficials per seguir l’actualitat de l’incendi són l’IBANAT i el Servei d’Emergències 112, que es poden seguir a través de la xarxa social Twitter: @ibanat_IB, @112IllesBalears i també @iBalears.