El bàsquet protagonista de la inauguració de les V Jornades Esport Base al Teatre de Capdepera




Ahir dilluns 11 de març es va inaugurar la 5ª edició de les Jornades Esport Base “El camí de la Formació a la Competició” amb la participació d'Antoni Aulí, Tomeu Pons i José Luis Alberola, i la participació de Jaume Estarellas al col·loqui final.

L’acte, presentat per Javi Macarro d’Ona Verda, va començar amb l’obertura de les jornades per part de Javier Morente, Director General d’Esports del Govern Balear, qui va garantir des del govern la protecció de l’esport base i els seus valors esportius, posteriorment  el president de la Federació Balear de les Illes Balears (FFIB) va oferir-se a tots els clubs perquè els facin arribar les problemàtiques en que es troben directament a la Federació.

A continuació, Antoni Aulí, del Comitè Tècnic i Responsable de l’àrea de recursos de la FFIB, juntament amb en Tomeu Pons, Àrbitre de la FFIB, els quals van fer una ponència conjunta a on van desglossar quins són els periòdes d'aprenentatge dels nins, incidint en fer un treball adient, a nivell d'entrenador però també des de l’arbitratge, segons les edats i categories de cada nin.

Aulí va destacar que els nins, sobretot en edats dels 4 als 7 anys, s’han de divertir, i no ensenyar-los a jugar a bàsquet, sinó psicomotricitat, conducció i agilitat. A partir dels 7 anys considerava necessari crear miniesports, és a dir bàsquet adaptat a aquestes edats, amb cistelles sense tauler, pilotes més llegueres, etc. Ensenyar tècnica individual, mentre que la tàctica ha de ser progressiva, sense oblidar que l’objectiu final és millorar com a persona, com a jugador de bàsquet, però sobretot divertir-se.

Pons va destacar que la funció de l’àrbitre a categories mini i pre-mini ha de ser totalment educativa perquè es diverteixin, flexibilitzant enormement les normes del joc. Frases curtes que ajudin els nins a millorar, intentant aturar molt poc el joc. Pons considera que els pares han de tenir un paper fonamental, i la seva funció a l’esport ha de ser d’animar, sinó els nins/es es bloquegen i es descentren al rebre tanta informació diferent.

Tan Aulí com Pons van coincidir que l’etapa únicament formativa acaba a cadets, posteriorment ja ve la etapa competitiva. Ambdós van subratllar que cal fomentar la il.lusió als nins/es, i no exigir-los coses d’adults que no els pertoca.

Després d’un petit descans, arribà la segona ponència a càrrec de Jose Luis Alberola, Director Tècnic i Esportiu de la FFIB, qui va voler incidir amb els errors que es produeixen sobretot per part dels entrenadors, els quals considera bàsicament formadors fins l’etapa de competició. I encara que cada vegada els entrenadors estan més preparats es va queixar amargament que al final la majoria només cerquen resultats per sobre de la millora dels seus propis jugadors. Va apostar per tornar enrera, llevar velocitat a la inmediatesa i tornar a la formació constant i progressiva que pot durar fins a 10 anys. I sobretot va demanar als formadors que han de ser capaços de transmetre per educar, oblidar guanyar o perdre, l’èxit i el fracàs. Va acabar recordant que els més menuts han de tenir experiències positives.

El col.loqui final, amb la participació de tots els ponents i del president de la FFIB, va comptar amb molta participació del públic assistent, que no va ser gaire però especialitzat amb el món del bàsquet. Les preguntes van anar sobretot en com millorar la relació pares-club-entrenador, també es va xerrar de les designacions arbitrals, i des de l’Atlètic Escolar es va demanar un decàleg de la Federació per millorar les normes a les categories mini i pre-mini perquè prevalgui el joc i la millora dels jugadors, amb normes específiques.

Així es va cloure la primera de les jornades que se celebren durant el mes de març, organitzades pel Servei Municipal d’Esports i l’Ajuntament de Capdepera, amb la col.laboració del Govern Balear, Consell de Mallorca, Federació de Bàsquet i Federació de Futbol, C.E.Escolar i Atlètic Escolar, Judo Renshinkan, RCD Mallorca, Penya Mallorquinista Toni Prats, Jet-7 Fitness Center, Illes Balears Ballooning i l’Associació Ona Verda.

El proper dilluns 18 de març a partir de les 19h al Teatre de Capdepera, esteu tots convidats a una nova jornada, amb ponències de luxe de nutricionistes, entrenadors d’atletes, gimnàs i judo.

 

Ona Verda