Dia 1 de desembre se celebra el Dia Mundial contra la Sida.


Es calcula que al món hi ha 34 milions de portadors del virus VIH







A Capdepera se va celebrar amb l'instal·lació d'un llaç vermell a la façana dels edificis municipals. No tenim constància de cap acte divulgatiu.



Cap Vermell s'afegeix a la celebració publicant algunes dades:

Les xifres globals de malalts de sida (34 milions de persones al món són portadores del VIH) reflecteixen una greu epidèmia, especialment a Àfrica, Àsia, Orient Mitjà i Europa oriental, tot i que s’ha aconseguit reduir les morts gràcies a les teràpies antiretrovirals.

Amb motiu de la celebració aquest dissabte del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida , el Programa Conjunt de l’ONU per al VIH / SIDA (ONUSIDA) va divulgar el seu informe anual en el qual es destaca que el continent més afectat és Àfrica. En aquest sentit, el 69% dels portadors del VIH -23.500.000-viu a l’Àfrica subsahariana, on 3,1 milions de nens estan infectats.

Malgrat el dramàtic d’aquestes xifres, aquesta regió també ha vist una important reducció de les morts relacionats amb la sida, un 32% entre 2005 i 2011, any aquest últim en què la xifra de morts va ser de 1,2 milions. I és que gràcies a les inversions en teràpies antiretrovirals el nombre de morts anuals per aquesta malaltia s’ha reduït i ha passat de 2,2 milions el 2005 a 1,7 milions en 2011. Només en els dos últims anys l’accés als tractaments contra el virus VIH s’ha incrementat en un 63% a tot el món.

8 MILIONS DE TRACTAMENTS

En l’actualitat, 8 milions de persones reben tractament antiretroviral, el que significa que hi ha més malalts que mai que reben ajuda per tenir vides més llargues, més saludables i més productives, segons ONUSIDA.

No obstant això, encara hi ha punts negres en diverses regions com Europa de l’est, Àsia central (amb 1,4 milions de portadors del VIH), Orient Mitjà i Àfrica septentrional, on hi ha hagut preocupants increments en la mortalitat relacionada amb la sida, amb percentatges d’entre el 17 i el 21%. Així, a la Xina la sida va causar 17.740 morts entre gener i octubre d’aquest any, fet que suposa un augment del 8,6% respecte al mateix període de 2011, segons el seu Ministeri de Salut.

XIFRES A ESPANYA

En l’últim any, s’ha produït a Espanya un descens del 7,5% dels nous diagnòstics de VIH, segons dades del Sistema de Vigilància del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat , que va registrar el 2011 un total de 2.763 nous casos , 144 menys respecte als detectats l’any anterior (2907).

Aquest sistema incorpora dades de totes les comunitats excepte Andalusia i Comunitat Valenciana, per aquest motiu el departament que dirigeix ​​Ana Mato consideri que el nombre total de nous contagis a Espanya estaria entre els 3.500 i 4.000 casos.

En qualsevol cas, les dades del 2011 suposen el segon descens consecutiu de contagis registrat des que es van començar a comptabilitzar dades. A més, el nombre de nous casos se situa ja a nivells inferiors als registrats en 2008 (2.865 nous casos). Amb aquests nous contagis s’estima que el VIH afectaria ja a entre 120.000 i 150.000 persones, tot i que d’aquestes 1/3 desconeix que és portadora del virus. 

El darrer informe d'ONUSIDA, el Programa de les Nacions Unides per al VIH, estima que hi ha 34 milions de persones infectades a tot el món i 2,5 milions de noves infeccions durant el 2011.

Campanya del Dia Mundial contra la Sida 

Aquest any, sota el lema "Junts acabarem amb la sida", es vol fer un èmfasi especial en els reptes pendents en l'abordatge d'aquesta infecció, com ara avançar en les mesures preventives, oferir un millor accés a la prova de detecció, garantir l'accessibilitat als serveis sanitaris de la població nouvinguda, afavorir el bon compliment terapèutic, fomentar la recerca de nous tractaments i de la vacuna, així com dirigir esforços a assolir els reptes en la reinserció social i laboral.