La detallada exposició d'accions no convenç als reunits que questionen l'efectivitat de les mesures.


La reunió era per constituir l’associació, per tant alguns es sorprengueren de la presència de la pràctica totalitat de l’equip de govern. Després d’uns moments d’incertesa, el batle va fer una llarga exposició de la situació en que es troba l’Ajuntament i de les accions fetes  aquesta darrera setmana que es poden resumir en:

  1. Les mesures anticrisi i el dèficit pressupostari de l’ajuntament han fet que es suprimís la partida de 475.000 € destinada a hores extres a la policia local. Ara amb la secció nocturna s’assegura que sempre ni ha els mateixos policies i que coneixen molt més la problemàtica.
  2. En aquets moments hi ha entre 6-7 efectius cada vespre per a tot el municipi.
  3. Cada minut i 48 segons es rep una cridada telefònica.
  4. La policia local disposa d’un sonòmetre totalment homologat i es fan les medicions quan se’ls hi sol·licita.


5. La normativa anterior que regulava el botelló, aprovada fa dos anys, era totalment inoperant ja que no tenia un regim sancionador.

6. La nova reglamentació que a continuació adjuntam, i que pròximament es penjarà a la web municipal, segons la regidora d’interior Joana Llull, regula tots els aspectes de convivència que es donen al municipi i és voluntat aplicar-la.


ORDENANÇA DE MESURES PER FOMENTAR I GARANTIR
LA CONVIVÈNCIA CIUTADANA EN L’ESPAI PÚBLIC DE CAPDEPERA



7. És efectiva des de dia 1 d’agost i ja s’ha començat a aplicar-la. No és cert que no es posin denúncies. Des de principis de juny ja n’han posades 429. Aquí teniu una estadística d’aquestes sancions.



8. A partir de l`entrada en vigor de la normativa s’han reunit amb l’Associació Hotelera, l’associació de bars nocturns i les discoteques del municipi per tal d’explicar-los com actuarien.

9. Les sancions no són immediates. Una multa posada a dia d’avui entre que es tramita, temps per al·legacions, recursos etc es fa efectiva dia 1 de novembre.




Llavors es passà a l’intercanvi d’opinions. Des d’un posició escèptica per part dels membres de la plataforma que s’incrementà així com es produïen les intervencions. Els temes més recurrents, a banda de casuística particular, foren:

-  Poc cas que es fan dels avisos telefònics. L’inspector i subinspector de policia, que foren els qui assumiren la responsabilitat de contestar a totes les qüestions (aquí els polítics quedaren en silenci), respongueren amb l’argument de les prioritats i manca d’efectius. Aquí sortí a col·lació comentaris com que l’agent que està al telèfon respon: “sí, vostè és el pesat que ja ha telefonat 3 vegades” o la resposta: “Te el número 5 per ser atès”.

-   Un membre de la plataforma expressà que havia demanat una sonometria i que justament el dia que hi anà la policia fou l’únic dia que l’hotel en qüestió no va fer renou. La resposta fou una detallada explicació de com es fa una sonometria: medicions durant mitja hora en intervals de tres minuts. Cada tres medicions es fa la mitja aritmètica que és la que ha de passar o no els límits que marca la llei.

-  També se’ls comentà el mal que fan els tiqueteros i que aquest grup de facebook havia posat al descobert. La resposta dels caps de policia fou que se’ls denuncia i que de fet és el grup de denúncies més nombrós. La gent de la plataforma remarcà que era una activitat totalment il·legal i que eren localitzables en una adreça de Cala Rajada.

-    Respecte de les festes que es fan a la platja de Son Moll, la resposta fou que s’ha d’avisar a la Guardia Civil ja que no es competència de la policia local. Les platges són competència de costes i pel que ells saben tenen l’autorització corresponent.

-   Demanda d’efectius policials en l’anomenada Zona 0 de Cala Rajada i en especial en carrer Elionor Servera entre plaça dels pins i el moll. Després de diverses sol·licituds al respecte el subinspector manifestà que tot el vespre tenen quatre unitats de la policia local allà.

A partir d’aquí, els membres de la plataforma mostraren la seva indignació ja que cap dels allà presents havia vist mai cap unitat de la policia en aquesta zona i es questionà la professionalitat d'alguns membres de la policia.

A punt d’acabar la reunió, Albert Llull prengué la paraula per dir que s’hauria de preparar un pla B per quan tot aquest tema es solucioni, ja que a zones com cala d’Or s’aplicà ma dura fins erradicar el problema i ara és una zona “morta”. Plantejà quin model econòmic volem i de què viurem.

Aquí el rebombori fou general ja que tothom te clar que la zona te prou recursos naturals i històrics com per no tenir que dependre dels gatussos i maleducats.

La reunió continuà fora mostrant l’escepticisme i els dubtes per la nova normativa i amb la fermesa de constituir aquesta associació.

Pròxima reunió: Dilluns a les 21h. (per cert, el batle autoritzà que el Centre Cap Vermell es tanqui a les 23h els dies que hagui  reunió de la plataforma)