El Carme 2012 baixa el teló



El dia de la patrona de la parròquia, en la culminació de més d'una setmana de celebracions, es va tancar un programa que, un any més, i a despit de patiments econòmics, ha demostrat l'indiscutible poder d'atracció de les festes del Carme. Milers de persones han desfilat aquests dies pel moll , convocats per tota mena d'activitats, des de jocs per als més petits, fins als moments més lúdics, sense oblidar les competicions esportives.

El dia del Carme, és la celebració religiosa la que centra la major part de l'activitat de la jornada, i aquesta comença puntualment a les 19'45, per tal que 15 minuts més tar pugui començar la missa en el moll. La desfilada de la imatge de la Verge fins al port és seguida sempre per gran quantitat de fidels i curiosos, i compta amb la participació de la Banda de Música i de la Banda de Cornetes i Tambors, suport aquest que li confereix una gran solemnitat.










Ja en el moll, el primer que ens sorprèn es veure com les barques, d'any en any, cuiden menys la part ornamental, un element distintitu que ajuda a embolcallar d'aire de festa el dia del Carme, però que, com es veu,´passa per alt a la majoria de barques. I això que penja uns paperins costa ben poc.



Mentrestant la coral "Verge del Carme" ja està a punt per a començar la seva participació en la missa, mentre l'esplanada del moll s'ha anat omplint de gent.





Segona sorpresa de la jornada. L'escenari ha estat desenllaçat. Es tracta d'una celebració exclusivament religiosa, i als responsables els ha semblat oportú llevar símbols que poden causar confrontació. Abans de començar la missa, Antoni Amorós s'encarregà d'explicar el perquè de tot plegat, i en un altre espai d'aquesta pàgina publicam aquestes mateixes explicacions.





Va presidir la missa, mossèn Josep Adrover, qui fou cap de les parròquies de Capdepera i Cala Rajada, en els anys 90, i que en la seva homilia va evocar el seu pas pel nostre poble, farcit de bons records. Amb ell concelebraren el titular actual de les nostres marròquies, Miquel Mulet, a més dels preveres Joan Servera, Antoni Amorós, Pere Orpí, Nadal Bernat i Jaume Mercant, els quatre darrers, fills del poble, com deveu saber.


















El ball de l'Oferta, en aquesta ocasió, va anar acompte de l'agrupació "Aires Gabellins".







Un cop acabada la missa, la imatge de la Verge del Carme fou traslladada a l'embarcació que l'havia de passejar en processó marítima. En aquesta ocasió, l'embarcació designada era la "Myri", patronejada per Simón Pérez. La passejada per la cala, amb molt bon temps, no va presentar cap contratemps i tot va discórrer a la perfecció. Després, la talla seria reintegrada al temple parroquial.







Al final de la processó marítima, s'a mollà el tradicional castell de focs artificials, que, diguem-ho, començà 20 minuts tard, segons les previsions del programa. Això sí, va resultar prou vistós, atenent les restriccions pressupostàries. Al respecte, cal dir que hi ha molta preocupació de cara a futures edicions de les festes, tota vegada que la ubicació actual, devora el Racó de ses Graneres, no sembla acceptable per les autoritats competents, i tampoc ho sembla el moll. Trobar-hi un nou emplaçament no resulta fàcil.



















































La música més marinera, les havaneres, posaren la cloenda a les festes. La XVI Cantada -setze anys, ja!- omplí el moll de dolces melodies, sota la direcció-presentació de Bàrbara Flaquer, que, com sempre, se'n sortí amb molt bona nota. Actuaren la Coral Sol Naixent, la Coral Gabellina, Cop de Mar, Calma Txitxa i les Llampugues i els Pàpols del Moll. Eren els habituals, i ho feren com sempre, és a dir, bé. Això csí, com que els focs havien començat una mica tard, les havaneres també van veure endarrerida l'hora d'acabar, gairebé les 12'30 de la nit, una mica tard per ser dilluns. Els cantaires que encara quedaven, cantaren tots plegats "La Bella Lola", posant així el tancador a les Festes del Carme 2012.

Pensam que la comissió de festes i la Confraria de Pescadors poden estar ben contents de com ha rodat tot. Si hi ha hagut problemes, aquests han estat mínims. De gent no n'ha faltada, sinó tot lo contrari, i qui més qui manco ha tengut ocasió de divertir-se, perquè hi ha hagut actes per a tots els gusts.

Començam a descomptar. Falten 364 dies per a les Festes del Carme 2013. Nosaltres hi volem ser!



Sol Naixent




Coral Gabellina




Calma Txitxa





Cop de Mar




Llampugues i Pàmpols del Moll




Fi de festa


Fins l'any que ve! Visca el Carme!