Imprimeix
Categoria: Actualitat
Vist: 2155
Torna el setembre i, com no pot ser d’altra manera, comença el nou curs a l'IES Capdepera


 

Un curs que s’engresca consolidant projectes i iniciatives que s’han duit a terme altres anys de manera exitosa i d’altres que es posen en marxa per primera vegada, esperant que tenguin un bon camí, ja se sap que mltes vegades és per important el camí recorregut que la meta on s’arriba...

L’institut, tradicionalment un centre considerat llunyà (des d’on es miri, clar) comença amb un bon grapat de nous professors, però de molts altres que en són fixes i altres que repeteixen perquè és aquí on volen ser.  Sigui com sigui tots formen un claustre de 63 professors, que comencen la feina intentant donar el millor de sí mateixos i esperen tenir un bon curs.

Enguany hi ha alguns canvis significatius a les aules: a més dels desdoblaments de l’any passat a assignatures com l’anglès, aquest any els de 1r d’ESO comencen una assignatura d’Aprenentatge Basat en Projectes, l’assignatura s’anomena Projectes, se’n dediquen 6 hores setmanals (3 sessions de dues hores seguides) i es basa en la feina multidisciplinar, per la qual cosa altres matèries han cedit hores lectives.

Així doncs, es tracta de fer participar a l’alumnat en un procés d’aprenentatge actiu i multifocal, on ell es senti part diligent i treballadora. Per tal cosa s’han habilitat les aules d’una manera una mica especial: les classes han deixat d’estar compostes per taules i cadires, individuals o dobles,  que miren al front. Ara ens trobam amb grups de 3, 4 o 5 alumnes asseguts en conjunt al voltant de la classe, però no de forma aleatòria sinó que s’ha fet un petit estudi de cada alumne per aconseguir grups heterogenis i compensats, en funció de les diferents intel·ligències, caràcters i necessitats.

Per donar forma a tot això hi ha una comissió específica de professors que ho duen a terme: dissenyadors de projectes, executors, reunions de seguiment periòdiques i un material específic, tant per professors com per alumnes,  al que s’ha anat donant forma durant els mesos d’estiu.

Anteriorment s’havia treballat per projectes a assignatures puntuals i per part de la iniciativa pròpia d’alguns professors, però enguany es duu a terme aquesta proposta de forma molt més ambiciosa i amb més recursos materials i de temps.

Un altre canvi ha estat la incorporació d’una nova línia al curs de 4t d’ESO (A, B i C) i una menys a 1r de Batxiller (ara només n’hi ha un).

Per la resta, el curs comença posant en marxa les diferents comissions formades per equips docents i directiu, per tal d’abarcar tots els perfils d’alumnes i  dur a terme activitats que ja s’han convertit en un dels trets identificatius del centre (solidaritat, salut i voluntariat).